GT gyári downhill csapat is búcsúzik! Fotó: Sven Martin - GT
Hirdetés

Nem indult túl fényesen a 2024-es év UCI Downhill Világkupa fronton. Az év végi átigazolási hullám mellett sajnos több gyári csapat megszünéséről érkeztek hírek. Úgy tűnik, hogy komoly mélyrepülésbe kezdett az ipar és folyamatos a költségcsökkentés. Az alábbi csapatok jelentették be, hogy feloszlatják DH alakulatukat:

Intense Factory Racing – 2019-től 2023-ig futott az Intense gyári csapata. Versenyzőik, Aaron Gwin, Dakotah Norton, Joe Breeden és Seth Sherlock remek munkát végeztek. A folytatásra sajnos nem kerül sor idén. Nagy kérdés, hogy a csapat egyik tulajdonos-befektetője és fő ridere, Aaron Gwin hol folytatja? Visszavonulásról eddig nem tudunk és Instagramja szerint nagyon motivált az idei szezonnal kapcsolatban. Tavalyi éve hamar véget ért egy csúnya esésnek köszönhetően a svájci VK-n. Az új Intense Dh bringa is több éve fejlesztés alatt áll, vajon ez a projekt is kukába kerül?

Primal Unno Projekt – A spanyol Unno gyári csapat se folytatja a versengést, a tehetséges Angel Suarez csapat nélkül maradt egyelőre.

MS Mondraker Racing Team – Nagy a csönd a MS Racing Team háza táján. Két fontos dologról tudunk beszámolni velük kapcsolatban. Az egyik, hogy tíz éves partnerségük ért véget a Mondrakerrel a 2023-as év végén, a másik pedig, hogy Brook MacDonald távozott a csapattól. Vajon hogyan tovább?

RockShox Trek Racing Team – RockShox és Trek alkotta három éves összebútorozásnak is vége. Vali Höll, Jamie Edmondson, Ethan Shandro és Tegan Cruz alkotta négyes tele volt hullámvölgyekkel az évek alatt. Vali nagyon magabiztos teljesítményt nyújtott szinte mindent megnyert tavaly, amint csak lehetett, beleértve a VB címet is. A fiúk viszont sajnos nem hozták a várt eredményeket. Vali az idei évet új csapatnál kezdi, a pletykák szerint az YT csapott le rá.

GT Factory Racing – A GT indította el a lavinát a tavalyi szezon végén, amikor bejelentette, hogy megszünteti gyári downhill csapatát és ezentúl csak bizonyos versenyzőket fog támogatni direktben. Wyn Masters valószínűleg a márkánál marad, de több hír még nem érkezett a versenyzőkkel kapcsolatban.

Nem csak Downhill fronton, de Enduroban is szomorú a helyzet. Az Ibis Enduro Team, Devinci Global Racing, Polygon Factory Racing és Orange Factory Racing szintén megszűnt.

A versenyzőkről/átigazolásokról hamarosan külön cikkben írunk részletesen.