Hirdetés

Örömteli hétvégén vagyunk túl, ugyanis szombaton került megrendezésre a UCI PUMP TRACK WORLD CHAMPIONSHIPS “LAST CHANCE QUALIFIER” eseménye az ausztriai Ötztal mellett működő AREA 47-ben, ahol összesen hat magyar versenyző is rajthoz állt különböző kategóriákban, hogy megmérettesse magát a külföldi pump track-es elittel. Tulajdonképpen az első szervezett magyar csapat ezen a versenyen debütált a nemzetközi pump track sportban, a junior versenyzőink pedig egyből dobogós helyezésekkel gazdagították ennek a fiatal szakágnak a hazai történetét, így abszolút eredményesnek tekinthető a magyar belépés a sportág globális vérkeringésébe. Azonban az eredményekről egy kicsit később, először nézzük, hogy hogyan is jutottunk el selejtező világsorozat osztrák fordulójába!

Ahhoz, hogy a hazai eredményeket megfelelő kontextusba tudjuk helyezni, muszáj egy kicsit messzebbről és szárazabban, vagy “sportszakmaibban” kezdeni ezt a beszámolót, így mindenki számára könnyebben értelmezhető lesz, hogy a hétvégén pontosan milyen eseményen is jártunk, és az ott elért eredményeket melyik polcra is érdemes felhelyeznünk.

A világszintű pump track versenysport alapvetően egy világbajnokságból, valamint sok kisebb, lokális kvalifikációs versenyből áll. Ezeken a kvalifikációs fordulókon szereznek a meghatározott helyezettek kvótát a minden évben máshol megrendezésre kerülő világbajnokságra, ahol aztán eldől, hogy ki lesz a férfi-női pump track világbajnok az adott évben.

A hétvégi, úgynevezett LAST CHANCE QUALIFIER esemény a 2023-as versenyszezon utolsó kvótaszerzési lehetősége volt az idei világbajnokságra, így minden olyan versenyző, aki eddig nem szerezte meg az indulás jogát, itt még szerencsét próbálhatott.

Az idei UCI PUMP TRACK WORLD CHAMPIONSHIPS (vagyis maga a pump track világbajnokság eseménye) eredetileg Argentínában került volna megrendezésre, azonban különböző okok miatt a szervezők jobbnak látták, ha most mégsem a dél-amerikai ország ad otthont az eseménynek, hanem inkább az ausztriai Ötztalban található AREA 47 nevű extrémsport-komplexum. Így az a különleges felállás érte a versenyzőket, hogy nemcsak a selejtezősorozat utolsó állomása, hanem annak csúcseseménye, maga a világbajnokság is ugyanott kerül megrendezésre, mindössze két hét különbséggel, ugyanis a világbajnokság majd november 18-án, szombaton lesz.

Először Antal Márk, az első férfi elit pump track magyar bajnok keresett meg azzal az ötlettel, hogy ha már a szomszédos országban lesz, indulna ezen a selejtező versenyen, és pályára lépne egy VB-szereplés érdekében Ausztriában. Nem kellett sokat várni, és bejelentkezett Kiss Gyula, a Senior kategória összetett győztese is a részvételre, így a verseny előtt egy héttel már szinte biztos volt, hogy két felnőtt versenyző személyében is lesz rajthoz álló az eseményen.

A múlt héten aztán felgyorsultak az események, hiszen Bujdosó Kende, az U13-as kategória összetett győztese és Töltl Kevin U13-as magyar bajnok is jelezte az indulási szándékát, valamint az utolsó pillanatban Beszerdik Bence, az U17 kategória összetett 2. helyezettje, és Szalay Bendegúz az U15 kategória összetett 2. helyezettje is csatlakoztak a rögtönzött magyar csapathoz.

Ezekkel a nevekkel egy elég erős magyar különítmény állt fel, és azt hiszem kijelenthetjük azt is, hogy a hazai pump track sport krémje képviseltette magát a hétvégi eseményen, személy szerint pedig – ismerve a nevek mögötti “rejtőző” versenyzőket – őszíntén bíztam benne, hogy eredményekben gazdag hétvégét fogunk zárni.

A múlt hét második felében az utazásra már minden elő volt készítve, megkötöttük a biztosításokat, lefoglaltuk a szállásokat, így péntek reggel már csak egy osztrák autópálya matricát kellett beszereznünk mielőtt célba vettük Tirolt.

A helyszínre érve a fiúk gyorsan beregisztráltak, és a felnőttek már a pénteki napon birtokba vehették egy kétórás edzés erejéig a pályát. A juniorok pénteken csak néhány kört gurulhattak, rájuk másnap várt aztán a hivatalos edzés. Az estét egy gyors vacsorával zártuk, amelyet követően mindenki izgatottan várta a szombati napot.

Szombaton délelőtt már a juniorok is gyakorolhattak, a reggeli felnőtt edzést követően ők következtek. Már az első néhány kör után látszódott, hogy a fiatal versenyzőink elképesztő lazasággal, felszabadultsággal bringáznak a pályán, amin mindenféleképpen bíztató jel volt a nap hátralévő részére nézve.

Egy gyors eligazítást követően megindultak a legfiatalabb versenyzők (Kids), akiket a Teens kategória követett, ebben Bujdosó Kende és Töltl Kevin voltak érdekeltek. Itt érdemes röviden kitérni a UCI PUMP TRACK WORLD CHAMPIONSHIPS versenyrendszerére, ugyanis ezen az eseményen a verseny lebonyolítási metodikája kissé eltért a Pannon Pump Track Kupasorozatétól, ugyanis mind a gyerekeknél, mind a felnőtteknél más elv alapján kerültek ki a leggyorsabb versenyzők. Míg nálunk a döntő futam határozza meg a verseny végeredményét, addig a nemzetközi szabályrendszerben több különböző lebonyolítási mód is létezik. Ezen a versenyen a gyermekeknél két mért kört kellett teljesíteni, ezek közül számított a jobbik, míg a felnőtteknél egy meghatározott időintervallumon belül több, akár 3-4-5 kört is lehetett bringázni, és ezek közül számított a legjobb idő, ezzel lehetett aztán továbbjutni a következő fordulóba, ahol csökkentett időintervallumon belül ismét több kör közül számított a legjobb, és így tovább.

Teens kategóriában tehát Bujdosó Kende és Töltl Kevin által voltunk érdekeltek, és óriási örömünkre Kende egy 3., Kevin pedig egy 4. hellyel ajándékozott meg bennünket. Őket követte a Youth kategória, ahol Beszerdik Bence 6. helyen végzett, Szalay Bendegúz pedig egy nagyszerű 3. hellyel zárta a hétvégét. Ezek a csodás eredmények fantasztikus teljesítményről árulkodnak egy olyan sportágban, ami igazából csak ebben az évben bontakozott ki Magyarországon, többek között a fentebb említett srácoknak is köszönhetően! A UCI szabályzata szerint csak a 17 év feletti versenyzők kvalifikálhatnak a világbajnokságra, de talán ezek után, néhány év múlva abszolút bizakodóan reménykedhetünk egy VB szereplésben, vagy akár még ettől is komolyabb eredményben.

A felnőtteknél sajnos nem sikerült a 16-os döntőbe jutás, Gyulát és Márkot is rendesen megviselte a versenyhéten rájuk törő betegség, valamint a mezőny is elképesztően erős volt. Talán kijelenthető az is, hogy a felnőttek mezőnye azért is volt ennyire erős, mert vélhetően ez a korosztály már 8-10 éve tud hasonló körülmények között edzeni, míg a mi versenyzőink csak az utóbbi egy-két évben jutottak hozzá a megfelelő infrastruktúrához. Ebben a generációban ez a különbség már erősen érződik, a különbségek jól láthatóan a felszínre törnek, és néhány tized másodpercben világosan megnyilvánulnak.

Bíztató ugyanakkor, hogy a junior versenyzőink, az Országos Bringapark Programnak köszönhetően már olyan infrastruktúra mellett készülhetnek a jövőben, amellyel sokkal kiegyenlítettebbé válnak az erőviszonyok külföldi sporttársaik lehetőségeihez képest. A hazai pumpapályák épülése számos lehetőséget rejt magában, többek között a versenyekre történő felkészülés eredményessége tekintetében is.

Szeretnék még egyszer gratulálni minden versenyzőnek a hétvégi teljesítményéhez, a sporttörténeti szempontból is jelentős eredményeikhez, és összességében a bátorságukhoz, hogy vállaltak a megmérettetés lehetőségét egy ilyen erős mezőnyben! Le a kalappal mindannyiuk előtt!

Szeretnék továbbá köszönetet mondani a szülőknek, akik az anyagi terheket is vállalva elkísértek minket erre a fantasztikus hétvégére, a Magyar Kerékpáros Szövetségnek az egész éves támogatásért, valamint az italiaizei.hu-nak, hogy egy szuper kisbuszt bocsátottak a rendelkezésünkre a hétvégi utazáshoz!

képek és szöveg: Király Ármin