Hirdetés
A downhilles körökben legendás helyszín, Maribor adott helyszínt az Európa Kupa sorozat második fordulójának. Legnagyobb örömünkre történt némi változtatás a pálya nyomvonalának felső szakaszán, amiről tudtuk, hogy az eső érkeztével igen komoly kihívást fog jelenteni.
Ahogy az várható volt, péntek éjjel és szombat egész nap esett az eső, ennek hála igazi dagonyázás vette kezdetét, pilótát és technikát egyaránt nem kímélve.
A RAD Company Racing Team két kategóriában, három versenyzővel képviseltette magát a megmérettetésen. Elite kategóriában Ferenczi Marcell és a frissen érkező Cserjési Patrik, U17-ben Farkas Kornél.
Kornél élete első Európa kupáját teljesítette, amit így élt meg:
“Ez volt az első külföldi versenyem. Nem ilyennek terveztem, de ez van… Első nap még jó időnk volt, de az időmérő napjára leszakadt az ég, nagyon csúszós volt, jó párszor el is estem. Az időmérő nem sikerült fényesen, de legalább nem estem el. Döntőre más gumit választottam, így jobb tapadásom volt. Sikerült javítanom az időmön. Összességében tetszett a verseny, megvolt a hangulat, bármi baj volt a biciklivel egyből szervízelve lett. Remélem a következő versenyen még jobban tudok teljesíteni. “
Patrik már jól ismeri az IXS sorozatot, de a kategória számára is új, ahogy a 30-as szuperdöntő is. Népesebb és szorosabb is a felnőtt mezőny, így Patrik számára fel van adva a lecke, a csúcsragadozók között a futamban való hibázás súlyos másodpercek és helyezésekbe kerül.
“Második IXS európa-kupa futam letudva. Nem egészen ilyenre számítottam, amikor Maribor-ról van szó mindig 20+ fok és napsütés jut eszembe…most 20+ cm mély nyomok, köd és eső volt a soron. A nagy sár és a körönkénti mosás miatt nem lehetett annyi kört menni amennyit kellene. A szombati időmérőn kiestem a pályáról, így ez nem lett egy jó kör, a vasárnapi döntőn tudtam menni egy egész elfogadhatót, bár itt is kicsúsztam és sokat hibáztam.”
Ferenczi Marcell számára a szombati top 30-as szuperdöntőbe jutás volt a cél, ezt masszívan túlszárnyalta, és minden idők legkiemelkedőbb magyar kvalifikációs eredményét produkálva 3. helyezettként jutott a döntőbe a Maribor-i Európa kupán. Egyedül a helyi menő Jure Zabjek (Unior-Sinter Factory Racing) és Onni Rainio (Trek Finland) versenyzői tudták maguk mögé utasítani.
“Pénteken még száraz pályán történtek az edzések. Szombatra leszakadt az ég és teljesen megváltoztatta a pályát. Hasonló mély nyomok lettek mint világ kupákon. Nem volt könnyű hibátlan kört jönni. Az időmerőn sikerült harmadiknak befutnom ami az eddigi legkiemelkedőbb kvalifikációs eredményem. Döntő körömet sajnos nem mondhatom el ilyen sikeresnek, az egyik kanyarba kicsúszott az első kerék, elestem, így 19. helyen zártam a futamot.”
Marcell döntő futamában külön érdekesség, hogy a pálya közepénél található mért ponton csupán 5,2 másodperces hátránya volt a verseny győzteséhez képest, ami abban a pillanatban a 8. helyet jelentette számára, a hiba nem sokkal később egy „S” kanyarban következett be, ami sajnos megpecsételte Marcell futamát, és a célvonalat átlépve hátránya 19 másodpercre duzzadt. Szégyenkezni persze nincs okunk, az összetett tabellán Marcell még így is a 33. helyet foglalja el 262 ponttal. A sebesség bíztató, a technika és az eszközpark kiválóan működött az egész hétvége folyamán.
Úgy tűnik, hogy az Európa kupa élmenőinek lassan ideje számolni kis hazánk feltörekvő titánjával, persze addig sem pihenünk, most hétvégén a Szlovák kupa első fordulóján veszünk részt Kosútkán. – Liszi Downhill School