Hirdetés

2022. március 20-án vasárnap került megrendezésre a Trail Art & Woom Pumptrack Series I. fordulója Tatán, a város új bringaparkjában, amely a Tatai Öreg-tó partján egy megújult szabadidős komplexum részeként került átadásra a tavalyi évben. Az esemény sporttörténeti jelentőséggel is bírt, hiszen korábban a nemzetközi szabályoknak is megfelelő, és a Magyar Kerékpáros Szövetség által hivatalosan is jegyzett verseny, ebben az újdonsült szakágban még nem került megrendezésre Magyarországon!

Az eseményt – a névadó szponzorok mellett – a FRO Kerékpáros Egyesület csapata szervezte, amely elsősorban az enduro szakágból lehet ismerős a hazai kerékpáros közösségnek. A versenyre egyedi weboldal és arculat készült, így a nevezők már a rendezvény kezdete előtt jóval, online is jelezhették részvételi szándékukat.

A pumpapálya versenyen összesen több mint 10 kategóriában állhattak rajthoz a résztvevők, U7-től U19-ig az utánpótláskorú fiatalok mérettethették meg magukat, Elit és Masters kategóriában versenyezhettek a legtapasztaltabbak, valamint a szervezők lehetőséget adtak a gördeszkások és rolleresek számára is a külön kategóriában történő induláshoz. Már az online nevezés időszaka alatt is szépen gyűltek a jelentkezők, azonban a szervezőség biztosította a helyszíni nevezés lehetőségét is, így az eseményen közel 70-en állhattak rajthoz, a legfiatalabb induló pedig alig 3 éves volt!

Az esemény vasárnap reggel, 8 órakor kezdődött a rajtszámok átvételével és az első edzőkörökkel. Tekintettel a tatai pálya adottságaira, a szervezők egy „csavarral” is készültek, így a versenyzők helyben találkozhattak először a futamokon is használt nyomvonallal. A szervezők remekül kihasználták a pályában rejlő lehetőségeket, így a résztvevőknek nem volt egyszerű dolguk, ha jó köridőt akartak teljesíteni.

A pályán 10 óráig volt lehetőség a szabadedzésre, majd elindult az időmérő, ahol minden versenyzőnek egy teljes kört kellett időre mennie a pályán. Az időmérőben teljesített köridők szerint kialakult sorrendet a szervezők – a későbbi izgalmak fokozása érdekében – megfordították, és a legjobb versenyző indulhatott ezután utolsóként a döntőben!

Már az időmérő alatt is rengeteg izgalommal találkozhatott az egyébként szép számban összegyűlő nézőközönség, akik természetesen szurkolásukkal folyamatosan hozzájárultak az esemény hangulatához. A legizgalmasabb csaták szemtanúi talán az U17-es és az Elit kategóriák időmérője alatt lehettünk, ahol később aztán a legjobb időeredmények születtek a döntőben. Zsoldos Péter (Gencsapáti BMX KSE) az U17-es kategóriában 21,646-os idővel, Szabó Bence az Elit kategóriában („Masszívkrú”) 21,021-gyel került a döntőbe, ezek az egész mezőnyben a legjobb idők is voltak egyben. Az időmérőt elsőként teljesítették továbbá kategóriánként: Barta Luca U7-ben, Kiss Dusán (Rendeki BMX-Cross SE) U9-ben, András Péter Patrik (Superior) U11-ben, Bujdosó Kende U13-ban, Liszai Zétény (Rendeki BMX-Cross SE) U15-ben, Kató Norbert (Ajkarendeki BMX Cross), Ősz Tibor (SR20 DT) a Masterek között. A gördeszkások képviseletében Papp Lajos egyedül állt helyt, fantasztikus 31,796-is idővel.

Az időmérőt a Woom kerékpármárka hazai forgalmazójának ingyenes tesztnapja követte, amely során a legkisebbektől egészen a felnőttekig bárki kipróbálhatta az innovatív kerékpáros cég vadonatúj termékeit a tatai bringaparkban. A teszt alatt rengeteg kisgyermek körözött a pályán, vélhetően ők a következő pump-generáció leendő képviselői! A Woom csapata egyébként egy hatalmas sátorral települt ki a versenyre, ahol a kerékpárok mellett az érdeklődők sisakokat és egyéb kiegészítőket is megtekinthettek. A prémium minőségű termékeket, valószínűleg szüleik legnagyobb örömére, a gyerekek izgatottan rohamozták meg, a pályát pedig hamarosan Woom bicajokkal és -sisakokban köröző gyermekek hada lepte el.

Kora délután, 13 óra körül elindultak a döntők, ahol tehát az időmérőn született eredmények alapján fordított sorrendben álltak rajthoz a versenyzők, vagyis az időmérőben a legjobb köridőt teljesítő versenyzőkkel a döntő végén találkozhatott ismét a közönség. Az időmérő alapján várt papírforma több kategóriában is megdőlt, azonban az izgalmak talán az elitek között voltak a legnagyobbak. Szabó Bence nagyszerű időmérős kör után a döntőben óriásit bukott a pálya egyik legtechnikásabb szakaszán, így az ideje a 15. helyre volt elegendő. Szerencsére Bencének még csak néhány karcolása sem keletkezett, hiszen a kört aztán épen teljesítette, de sajnos az első helyet „át kellett adnia” versenytársának, Kiss Gyulának, aki 21,204-es idővel végzett az elit kategória élén. Zsoldos Péter az U17-es kategóriában ugyanakkor „hozta” a papírformát, és 20,919-es abszolút idővel megnyerte a kategóriát, valamint felállította a hétvége legjobb köridejét is! U7-ben Barta Zalán, U9-ben Kiss Dusán, U11-ben András Péter Patrik, U13-ban Fekete-Szűcs Márkusz (Superior Racing Team), U15-ben Liszai Zétény, U19-ben Kató Norbert, Master kategóriában pedig Ősz Tibor végzett az első helyen.

Az első hivatalos magyarországi pumpapálya verseny tehát rengeteg izgalommal, jókedvvel és óriási bringázással telt, amelyet valószínűleg nemcsak a versenyzők és a szervezők élvezhettek, hanem a pálya szélén zseniális hangulatot teremtő nézőközönség is.

A versenysorozat szervezőinek tervei szerint, május elsején kerül megrendezésre a II. forduló, amely egyúttal a Pilisvörösvári pálya megnyitó rendezvénye is lesz.

Képek: RideShop.hu