Hirdetés

A hátizsákokat és védőfelszereléseket gyártó német EVOC az elmúlt 20 év alatt az egyik legmeghatározóbb márkává nőtte ki magát a kerékpárosok és télisportok szerelmesei között. A 2021-es kollekciójának legújabb modelljét, az enduro és freeride kerékpáros táskák nagyágyúját, az FR LITE RACE 10-et teszteltük integrált gerincvédővel!

Az EVOC nagy hangsúly fektet a kényelemre. A kimondottan endurózásra, freerideolásra kifejlesztett modell beépített gerincvédővel rendelkezik és kis méretének köszönhetően egyáltalán nem zavaró viselet lefelé ereszkedés vagy ugratás közben sem.
Fontos kiemelni, hogy mivel beépített ütésre keményedős gerincvédelemmel (Evoc Liteshield rendszer) rendelkezik, így elengedhetetlen, hogy az ne mozduljon el a hátunkról egy nagyobb esés alkalmával sem.
Az Evoc élen jár a biztonságos és minőségi termékek fejlesztésében. Ebből kifolyólag, kényelmes, de egyben tartós pántokat is kapott a táska. A mell résznél egy sima csattos, a derék feletti résznél pedig, egyedi Airo Flex névre hallgató, tépőzáras, heveder szerű öv gondoskodik arról, hogy a táska ne mozogjon és a gerincünket védje, ha éppen elesnénk.

A felső tartó pánt a mellkasnál egy sínen csúsztatható és nagyon könnyedén testreszabható. Külön érdekesség, hogy a műanyag csattján egy síp is helyet kapott, ami számos helyzetben akár életmentő is lehet, de a haverok idegesítésére is tökéletes. Kis fújás hatására éles hangot ad ki. Jobb oldalán az ivózsákhoz tartozó csőtartó is megtalálható, de a táskához gyárilag nem jár ivózsák, külön megvásárolható.

A táska legfontosabb és egyben legerősebb tartó hevedere, az Airo Flex, amely valójában egy tépőzáras deréköv, ami belül párnázott. Nagyon kényelmes és erősen tart, szinte nem is érezni, hogy rajtunk van. A tépőzáras öv stabilizálására még egy plusz műanyag csatt is szolgál.

Az Evoc Liteshield Protection néven futó gerincvédő a tesztek szerint 95%-os hatékonysággal nyeli el az ütési energiát. A klasszikus gerincvédőkhöz képest könnyebb és sokkal kellemesebb viselet, megfelelően követi a gerinc vonalát. A tesztben használt modell M/L méretű, de elérhető belőle kisebb, S-es méret is.

A védelem mellett fontos megemlíteni a jól kialakított szellőzést is. A teszt alatt folyamatosan +5 fok körüli hőmérsékelt volt, így pulóver felett hordva, azt tapasztaltuk, hogy a Liteshield Air System rendszer jól működött, nem izzadt a hátunkra. Viszont egy melegebb nyári napon biztosan melegebb viselet a vastag hátrésze miatt.

A kerékpáros táskáknál már alap funkciónak számít a sisak tartó, amit az Evoc nagyon jól oldott meg. A sisak tartó rész a táska alsó részében van betűrve, egy mozdulattal kihajtható. Akkor se kell leszedni a sisakot a táskáról, ha a táska mélyéről szeretnénk valamit elővenni, Evoc-ék figyeltek erre is. A sisak tartó rész állíthatós, így akár egy fullface sisak is könnyedén ráfér, csak a tartó hevedert kell nagyobbra venni.

Ha már nincs szükségünk a sisak tartó részre, egyszerűen csak összehajtjuk azt, és a táska alján található kis részbe visszatűrjük, majd egy tépőzárral lezárjuk.

Összesen öt cipzárral nyitható-zárható rész kapott helyet a táskán, ennek köszönhetően nagyon jól pakolható. A legnagyobb tároló rész cipzárja majdnem a táska aljáig lehúzható.

Az első részen található tároló rekesz két oldalról nyitható, de a cipzárja össze van kötve, a tetején pedig tépőzárral zárható. A belsejében több hálós részt alakítottak ki, így akár energia szeletet, vagy imbuszkulcs készletet is tárolhatunk benne, anélkül, hogy azok szabadon mozognának a hátizsákban.

A táska legtetején található még egy kisebb rekesz, ami megfelelő lehet akár telefon tárolására is, mert belseje puha anyagból készült, így nem karcolja össze a kijelzőt.

A legnagyobb cipzáros részt kinyitva találunk még egy kisebb hálós rekeszt is, amely ideális személyes holmik, például pénztárca vagy kulcs tárolására.

Korábban már említettük, hogy gyárilag nem jár hozzá folyadék tartó zsák, ami kicsit csalódás volt, annak ellenére, hogy egy prémium termékről van szó, prémium áron. Azonban külön rendelhető hozzá 2 vagy 3 literes kivitelben is.
A folyadék tartó előtt természetesen még rengeteg hely van, térdvédő, dzseki vagy pulóver is kényelmesen elfér.

Az ára 150 euro (kb. 56 ezer Forint) körül mozog, ami kicsit se mondható olcsónak. Ezért mit is kapunk cserébe? Egy  felsőbb kategóriás kerékpáros hátizsákot rengeteg tárolórekesszel és magas minőségű gerincvédővel. Ha számításba vesszük, hogy egy önálló gerincvédő 30-40 ezer Forint körül mozog, úgy máris érthető az ár. A hab a tortán, hogy az EVOC garanciát vállal rá, ha esés következtében sérülne a gerincvédő, ingyen kicseréli azt Crash Replacement programjának keretén belül.

Súlya: 970 gramm
Mérete: 26 x 51 x 7 cm
www.evocsports.com