Hirdetés

Mikor Bécsre gondolsz, az első dolog ami eszedbe jut a klasszikus zene, Wiener Schnitzel, a régi pompás épületek egy másik korszakból, rengeteg kávézó és sütemény…  Nos, talán itt az ideje, hogy a Mountain bikeozást is hozzá adjuk a listához.

Az én nevem Helene, Bécs külvárosában születtem és nőttem fel, életem nagy részét itt töltöttem, közben jártam a világot és világkupákra utaztam el.

Elmondhatom, hogy rengeteg jó kerékpáros helyünk van Bécsben és a környékén. Wienerwald hegyei tökéletes magasságban helyezkednek el endurozáshoz, és emellett natúr flow jellegű single trailek is vannak, csakúgy, mint ugrató pályák is. Itt megtalálod az összes stílust, amit csak szeretnél.

Örömömre szolgál, hogy végig vezethetlek „a tökéletes hetemen keresztül” ebbe a kis Eldorádóba, Wieneraldba.

Wienerwald könnyen megközelíthető repülővel, autóval vagy vonattal, de a bicós helyek legkönnyebben autóval érhetőek el. Ha elsősorban bringázni szeretnél, Bécs külterületén választanék szállást. Ugyanis az autózás Bécsben, csakúgy, mint minden nagyvárosban elég hektikussá válhat és alig lehet ingyenes parkolót találni. Rengeteg szállás közül választhatunk, azt javaslom, hogy Bécs délnyugati részén próbáljunk meg találni. Ha a városközpontot szeretnéd meglátogatni, érdemes napi vonatjegyet vásárolni.

RIDING Day 1: The ANNINGER – az otthonom

Az Anninger nevű hegy Bécstől délre, Niederösterreich szövetségi tartományban található. Ez egy csodálatos hely és többek között a kedvenc bicós helyem is. A pályák természetesek, köves, gyökeres, „loam”, technikás és meredek szakaszok is vannak. A sötét mandulafenyők illata és megjelenése, a mészkő talaj és a sziklaképződmények olyan érzést keltenek, mintha a mediterrán térségben lennél.

A mödlingi „An der goldenen Stiege” parkoló egy jó kezdet az utazáshoz. Itt rendszerint találkozhatsz más kerékpárosokkal is, így könnyedén csatlakozhatsz az útjukhoz. Könnyű emelkedővel indul az út a Krauste Linde étteremig, majd ezután egy kicsit meredekebb lesz a csúcsig. A tetején található a Kientaltrail, más néven a kanadai ösvény kiindulópontja. Amint neki indulsz, a sebesség ezzel arányosan nő. A felső szakasz flowtrail jellegű és gyors, a nyomnak a lejtését lapos kanyarok és rézsűk törik meg, itt igyekezni szoktam nem érinteni a fékeket, hogy megtartsam a sebességet és a tapadást. Ezután gyorsan elérsz egy tűzoltóúthoz, átkelsz rajta, és az ösvény egyenesen halad is tovább. Néhány száz méterrel később következik egy rövid, de fájdalmasan meredek mászás. Lehet tekerni, de aligha éri meg, én általában csak feltolom a bicót, kivéve persze, ha e-bike-kal vagy.

Innen egy teljesen új durva, köves, gyökeres trailen vagy. Két kellemes ugratóval kezdődik, bele egy meredek kanyarba, több vonalválasztási lehetőséggel, ahol szinte végtelen kombinációja van a külső és belső nyomok használatának. Olyan érzést kelt, mint egy downhill verseny pálya. A legfélelmetesebb szakasz talán a trail legvégén található. Be kell találnod két éles szikla közé, hogy aztán egy dupla drophoz érkezz, ahol csak érintőre veheted a féket, ami épp elég ahhoz, hogy kontrolláld a sebességet. Miután azt gondolod biztonságosan túljutottál az egészen, még csak félúton vagy a két dropról egyenesen egy meredek és durva szakaszra érkezve. Itt próbáld meg szűk íven a nyom alján tartani magad. Pár kanyar után kiérsz a tűzoltóútra és tekersz is tovább a Husarentempelre. A mászás első szakasza meredek, de gyorsan enyhül és átmegy fel-le váltakozásba a Husarentempelig. Lenyűgöző a kilátás fentről Bécsre, nekem ez a kedvenc helyem ahol el tudok veszni az időben. Ne vidd túlzásba, mert a valóságba való visszatérés nehéz lehet. Valójában a Husarentempel ösvény egy fekete fokozatú trail, és ébernek kell lenni ahhoz, hogy megkűzdjünk a szinte kizárólag sziklás felső részen, itt-ott egyenetlen gyökérkerttel.
Ha az ösvény középső része simább, akkor az utolsó résznél visszatér a durva rész több gyökérrel és még több sziklával. Itt a haladóbb riderek próbáljanak a felső részen maradni. Sok szerencsét! Van egy másik lehetőség a kevésbé tapasztalt bicósok számára, mivel a piros pálya elkerüli a Husarentempel ösvény legnehezebb részeit, de érinti a simább részeket.
Ha maradt még egy kis energiád, és szeretnél még egy bónusz ösvényt kipróbálni, menj vissza a tűzoltóútra, amíg el nem éred a Krauste Linde éttermet. Itt megállhatsz egy kis ételre-italra, mielőtt bemennél az Anninger ösvényre, egy kék fokozatú trailre, aminek Flow a neve. Ez nagyszerű választás első bécsi bringázásodkor legurulni.

RIDING Day 2: Wexl Trails

Bécstől körülbelül egy óra útra található és nem túlzok, ha azt mondom minden mountain bike-os álom helye. Minden meg van benne.

A hegy két részre osztható, először a bike parkra.

Ez a hegynek az alsó részén található, ahol van egy nagy parkoló, egy étterem, egy kerékpáros gyakorló park, egy kerékpárbolt és egy felvonó, ami 200 méter szintre visz fel. Ne tévesszen meg a viszonylag kis méretű hegy, a trailek nagyon hatékonyan vannak megépítve, hogy minimálisra csökkentsék a fékezést és maximalizáljak a hosszt. Tényleg kihasználja a hegy nyújtotta lehetőségeket. 8 különböző pálya közül választhatsz, köztük egy uphill flowtrail és a kezdők/ gyerekek számára tervezett rész közül, 4 kezdő rövid pályával.

Minden pályának meg van a célja és adott specifikációhoz igazodik, mindennek tetejében a legmagasabb minőségben, ami a kulcsa a hely sikerességének. Minden trail a fokozatosság igényének elvét szemelőtt tartva épült. Tökéletes elegye az önbizalom-inspiráló traileknek a fejlődni, de szórakozni vágyó kerékpárosoknak, ami szintén jó mulatság a tapasztaltabbaknak is.

Látogass el egy napos hétvégén és meglátod miről beszélek. Ezt a helyet sokan látogatják mindenféle típusú és korosztályú riderek, és habár zsúfolásig tud telni, a felvonó hatékonysága gyorsan csökkenti a várakozási időt és fent tartja a lelkesedést.
A Flowtrail ennek a hozzáférhető és progresszív koncepció élén áll számos döntött kanyarral, kis asztalos ugrókkal, pumpával, hogy biztosítsa minden ridernek a szintjének megfelelő lehetőséget, szórakoztató jellegét megtartva és a haladóbbaknak a fejlődési lehetőséget is felkínálva.
Innen egy természetes nyom vezet át a Singletrailbe. Egy trailbe, ami hasonlóan épül fel, mint a Flowtrail, csak gyökerekkel, kövekkel mixelve.

Amikor ott vagyok, többnyire a Jumpline-on vagy a DH pályán  rovom a köreimet. Ezek a pályák igazán élvezetesek és ez a kettő a legnehezebb a parkban. Habár, annak ellenére, hogy haladó pályákról van szó, hozzáférhetőek maradnak a középhaladók számára is. A Jumpline egyvelege az asztalos, hip, step-up, step-downs ugratóknak, amiket a lehető legsimább, legnagyobb döntöttkanyarok kapcsolnak össze. Néhány ugrató igazán nagy, de nagyon biztonságosan, precízen és kiszámíthatóan vannak megépítve. Szinte meglepő mennyire könnyű rajtuk ugratni, ahhoz képest mekkorák. Ja és ne várd, hogy féknyomokat találj, a pályák úgy vannak kitalálva, hogy minimalizáljak ennek kialakulását, az ottani csapat kiváló munkát végez, hogy meg is tartsa ilyen állapotban azt.

A downhill line a legújabb és egyben legrövidebb pályája is a parknak, mivel szinte egyenesen tart lefelé. Nem túlságosan meredek, de rézsűs, és szinte az egész szakaszon gyökeres, igazi kihívás nedves körülmények között.
Ezek azok a trailek, amik közvetlenül a felvonó tetejétől indulnak, de érdemes megjegyezni, hogy vannak nyomok, amik még fentebbről kezdődnek, ezek az uphill flowtrail felsőbb részét követve megközelíthetőek. Fent egy tavat is fogsz találni, ami kiváló hűsítő a melegebb nyári napokon, mielőtt folytatnád az utadat.

RIDING Day 3: Hochwechsel

Ahogy korábban említettem, a bikepark csak egy része annak a szórakozásnak, amit Wexl kínál. A hegy sokkal nagyobb és túrákat is biztosít hihetetlen kilátással a környező hegyekre. Mindennek tetejében ott van a WU trail, egy élvezetes flowy trail a Hchwechsel tetejéről. Habár a túra megvalósítható egy sima mtb-kal, én javaslom, hogy próbáld ki ebike-kal, ha van sajátod persze. Az sem gond, ha nincs, a pálya alján tudsz a kerékpárboltból kölcsönözni egyet. Az üzletben a csapat nagyon barátságos és segítőkész. Ideje felmenni a Hochwechselre és a WU trailre. A mászás időbe telik, de sokkal élvezetesebb turbo módba kapcsolva, és ne felejtsd el élvezni a kilátást az utadon. A túra nagyjából 35 km, és 1100 m szint emelkedés, igen ezért javasoltam az e-bike-ot.

Pihenésképp meg tudsz állni a Steyersberger Schwaignál ebédelni, nagyszerű ételek és hangulat fog várni.
Miközben mi élveztük a Schnitzelt és a Käsespatzlet záporokat figyeltünk az ablakon kinézve. Említettem-e már, hogy a hegy a „Wechsel” nevet kapta (ami azt jelenti: „változó”) az inkonzisztens időjárás miatt, nagyon gyorsan változik, megy át naposból felhős, esős időbe,  rövidebb idő alatt, mint ahogy leírtam ezt.

Ne ragadj le az időjárás előrejelzésen, de mint minden túrán legyél jól felkészült. Ahogy befejeztük az étkezést, az eső elállt és a nap felhők között átragyogott. Ideje indulni. Elérve a Hochwechsel csúcsát, 1743 méteren, ismét felhős lett az ég és el kezdett cseperegni az eső, ahogy a WU trailre ereszkedtünk. Ahogy kezdtük felvenni a tempót, elég gyorsan a pálya flowjára is kezdtünk ráérezni, az eső újra elállt, és száraz kissé napos délutánba csöppentünk.

Ez a tavasz nagyon száraz volt és az eső segített a pályák állagának tökéletesítésében. Keresztül haladtunk természetes szakaszokon, döntött kanyarokon és pár ugratón, 250 m szinttel lejjebb napsütésbe érkeztünk, hatalmas mosollyal az arcunkon készen arra, hogy visszatérjünk a bikeparkba még pár körre az e-bikeokkal.

PIHENŐ NAP: Bécs

Mi is lehetne jobb annál, mint egy bringás hétvégén pihenni egy napot Európa egyik legszebb városában. Természetesen a kedvenc módom kerékpárral  felfedezni a várost. Lehetőséged van egészen olcsón bérelni kerékpárt a város különböző pontjain. Ez nagyszerű ötlet, mert bármikor le tudsz pattanni és bárhová be tudsz térni, ha egy kávét meginnál vagy csak körbe sétálnád a környéket, később pedig újra nyeregbe szállhatsz. Szeretem követni a Ring Strasset, a 19. sz.-ban épült utcát, ami Bécs történelmi központja, ami az Inner Stadt körül fut végig. A Ring Strasseról könnyen megválaszthatod utadat a történelmi kertek, paloták és templomok között.

RIDING Day 4: Trail AREA WIEN NORD

Ahogy a neve is sugallja, ez a trail  Bécs északi részén található. Parkolni a Dornbach Trail végén található Weidlingbachban tudsz. A parkoló a Trailforkson jelölve van. Innen a völgy mindkét oldalán jó traileket fogsz találni. Kezdjük a déli oldallal. Itt található a Wurzel Trail 2.0. A régi Wurzel Trail egy korábbi vegyes túraútvonal, amit ma már csak túrázok használnak és a Wurzel Trail 2.0 a kerékpárosok részére épült mellé. A kiindulóponthoz a legjobb feltekerni a Dornbachgraben és a Roan kereszteződéshez. Mindössze 3 km és 200 m szint emelkedéssel könnyen eljutunk a trail elejéhez. Egyből a fák közé dob minket néhány kanyarral és gyökérkerttel. Nem túl nehéz, de egy szép, általában szeles, természetes singletrail, ahol a kanyarok és pumpák biztosítják a lendület megtartását. Olyan érzés, mint egy hullámvasút. Innen vissza tudsz térni az autóhoz egy kis harapnivalóra, mielőtt neki vágsz a völgy északi oldalának. Itt két nyomot fogsz még találni, a Fun és a Flow Line-t. Mindkét trail a Wurzellel szemben inkább ember alkotta, döntött kanyarokból, ugratókból és pumpákból áll, hogy picit fűszerezze az élményt. Ismét a kis szintkülönbség könnyű mászást tesz lehetővé, tökéletes a gyakorláshoz és hogy körről körre gyorsulni tudj. Azt javaslom, hogy kezdd a Flow Traillel, hogy megérezd a ritmust és felkészítsd magad a Fun line-ra, ahol még több ugrató és gyors kanyarok fognak várni.

RIDING Day 5: Trail center Hohewand Wiese

Ez a hely szintén Bécs északi oldalán található, a pici hegy nyáron egy szánkópálya otthona, nem kevesebb, mint 10 nagyon izgalmas mountainbike trail található, és még egy kis felvonó is. Ha a nyári szezonon kívül jössz ide, a felvonó nyitva van a bicósok számára. Nagyjából fél útig fog felszállítani. Innen választhatsz, hogy körözöl az alsóbb részeken, vagy feltekersz a tetejére, a szuper egyenletes felfele vezető úton a leghosszabb downhill nyomokért.  Sajnos a nyári szezonban csak a nyári szánkózókat szállítja a felvonó, amit azt jelenti, hogy önerőből kell feljutnod, vagy ahogy mi is ebike-kal. Az uphill flowline csodálatos ebike-kal, a szöge tökéletes felversenyezeni, néhány kanyar döntött, így még izgalmasabbá téve azt. A tetején egy kellemes pihenőhelyet találsz majd raklapokból készült asztalokkal és padokkal. Tökéletes hely egy italra, vagy beszélgetni az árnyékban. Fentről több választási lehetőséged van, hogy merre indulj. A kék jelöléső flow trailtől a meredek pályákig, a rézsűs kanyarokkal tűzött downill pályák és természetesen a jumpline közül is tudsz választani. Ha ismersz egy kicsit, akkor tudod rólam, hogy általában az „airtime-ot” részesítem előnyben. A mai nap sem más, és már be is dobjuk magunkat a Kena linera, egy laza felső rész néhány közepes méretű ugratóval, ami gyorsan be is csatlakozik a Kenda Airlineba. Innentől kezd komolyra válni, nagy asztalos ugratók, meredek eldobók és érkezők, step-downok és döntött kanyarból ugrások várnak. A kihívás megtartani a tempót és szűken fordulni. Nincs időd tekerni, ha kicsit lassúnak érzed magad, a következetesség és precizitás kulcsfontosságú. Az érzés mikor minden ugrató kiadja és lánccá áll össze, annyira felüdítő, hogy ahogy megy le a nap nem tudunk megálljt parancsolni magunknak, hogy ne menjünk fel még egy körre.

Hasznos információk
Megközelítés: Bécs nagy város, nemzetközi repülőtérrel, vasút és buszpályaudvarral.
Szálláshely: délnyugat vagy északnyugat. Ne a központban, ha a fő célod a mountainbike-ozás.
Milyen kerékpárokat hozz magaddal: mi trail/ enduro vagy enduro e-bikeot szoktunk. Nem kell mindkettőt, bármelyik megfelelő.
Meddig maradj: egy hét tökéletes 5 nap kerékpározásra és 1 vagy 2 nap pihenés vagy turistáskodás.
Legjobb időpont: egész évben, késő tavasszal, nyáron, korai ősszel a legjobb a talaj állapota.
További információk: minden hely fent van a Trailforkson, és szintén van hivatalos oldaluk, ahol minden információt megtalálsz.

www.wienerwald.info/mountainbiken
www.wexltrails.at
www.trailforks.com/region/trailarea-wien-nord
www.hohewandwiese.com

Az linken szereplő YouTube linken megtekinthető az összes pálya!

Szöveg és képek: Helene Valerie Fruhwirth