Hirdetés

2023. április 15-én, szombaton került sor a Pannon Pump Track Kupasorozat I. fordulója. Az eseménynek Tura városa adott otthont, ahol nagyszerű pumpapálya várta a versenyzőket és az odalátogatókat. Sajnos az időjárás előrejelzés „megtréfálta” a verseny iránt érdeklődőket, ugyanis az esemény hetén végig nagy esőzésre számítottunk, amely azonban csak részben csapott le ránk a verseny napján. De kezdjük az elején!

A versenyközpont körülbelül 9 órára rendezkedett be, ahol a tervezetthez képest egy kis csúszással, el is kezdődött a nevezés. A várható zivatar ellenére, a nevezési sátor előtt elég szép számban gyülekezett az általunk már csak „keménymagként” aposztrofált csapat, amelynek tagjai – tapasztalataink alapján – esőben és verőfényes napsütésben is tiszteletüket teszik a hazai pump track versenyeken.

Megjegyzés: Bár pump track versenyre volt már példa a szervezésünkben korábban is, idénre a kezdeményezésünk szintet lépett, ugyanis a Magyar Kerékpáros Szövetség – egy komoly tárgyalássorozatot követően – akkreditálta a Pannon Pump Track Kupasorozatot, amely így az első hivatalos pumpapálya-versenysorozat a magyar bringasport történetében. Ez a hivatalos minőség, amelynek szervezőkként a lehető legnagyobb mértékben igyekszünk folyamatosan megfelelni, az előkészítésre, a helyszíni lebonyolításra és az utómunkálatokra is hatással van. A versenyzők reményeink szerint ebből csak annyit fognak érzékelni, hogy az események minden szempontból egy kicsit kiemelkednek az eddig megszokottak közül.

A versenyre összesen 49 nevezés érkezett, köztük 3 gördeszkás és 1 rolleres, így a két extra kategóriában is volt résztvevő, bővítve ezáltal a felvonuló sportágak palettáját. (Ezúton bíztatunk minden gördeszkás-rolleres érdeklődőt, hogy tartsanak velünk a jövőben is!)

A nevezéssel párhuzamosan megkezdődött a szabadedzés is, amely során a versenyzők a turai pump track minden centiméterével alaposan megismerkedhettek. A szervezők jóvoltából a pályahasználat tekintetében volt egy apró csavar, ugyanis a megszokott menetiránnyal szemben kellett a nyomvonalat teljesíteni, így talán a helyiek sem élvezhettek olyan nagy előnyt a vendégként érkező versenyzőkkel szemben. Fontos megjegyezni, hogy szervezőként ezeket a döntéseket a Magyar Kerékpáros Szövetség által az eseményre delegált főbíróval egyeztetjük, és hasonló meglepetések a jövőbeni futamokon is várhatók!

A szabadedzés végét követően megérkezett az előre jelzett esőzés, amely kissé megkavarta az időrendet, és a társaságot is a felállított sátrak alá terelte. A zivatar idejére a sátrakban Diamond Tomi gondoskodott a hangulatról, zenével és szóval tartotta a lelket a versenyzőkben, akik izgatottan készültek az időmérő futam kezdetére. Nem is kellett sokat várni, nagyjából félóra alatt alábbhagyott az eső, így döntöttünk az időmérés megkezdése mellett.

Megjegyzés: A Pannon Pump Track Kupasorozat versenyszabályzata alapján a versenyen mindenki két mért kört (futamot) teljesít a szabadedzést követően, ezek közül az egyik az időmérő, a másik a döntő. Az időmérőben teljesített köridő gyakorlatilag tájékoztató jellegű, ugyanis ezáltal „csak” a rajtlista áll össze a döntő futamra. Az izgalmak fokozása érdekében a rajtlista az időmérős eredmények alapján, fordítva áll össze, vagyis az időmérőben teljesített legjobb köridőket magukénak tudható versenyzők a döntőben minden kategóriában utoljára indulnak. A verseny végeredménye a döntő futamban szerzett időeredmények alapján áll össze, a leggyorsabb köridőt teljesítő versenyző nyeri az adott kategóriát.

Az időmérő futam egy apró technikai meghibásodást kivéve gond nélkül lement, szerencsére nem történt baleset, és a résztvevők is kellően hideg fejjel álltak rajthoz, így még nagyobb versenyzői hibának sem lehettünk szemtanúi. Az időmérő futamban teljesített köridők alapján később összeállt a döntő futam rajtlistája, és ezzel elérkeztünk a nap egyik leginkább várt pillanatához, megkezdtük a döntő futamot.

A nevezői létszámra való tekintettel az U5 és az U7, valamint az U11 és az U13 korosztályokat összevontuk, így jelentősen növekedett a legifjabbak közötti verseny, valamint felértékelődött ezen kategóriák első három helyezése is.

Az eredményhirdetésre nagyjából félórával a döntő végét követően került sor, az eredmények összesítéséig ismét Diamond Tomira terelődött a figyelem, aki a várakozás idejére garantálta a társaságnak a jó zenét és a remek hangulatot. A díjak átadására – Tura Város Önkormányzata képviseletében – Nagyné Seres Teréziát, a Turai Városüzemeltetési Szolgáltató Kft. ügyvezetőjét kértük fel, aki örömmel nyújtotta át a díjakat és az okleveleket a leggyorsabb versenyzőknek.

Összességében egy nagyszerű hangulatú szezonkezdő eseményként értékeljük a Pannon Pump Track Kupasorozat nyitó fordulóját, bízunk benne, hogy a résztvevők is jól érezték magukat a versenyen, az időjárás és a technikai akadály ellenére is. A következő fordulóra május 27-én, a pilisvörösvári pumpapályán kerül sor, amelyre szeretettel várunk minden régi és új versenyzőt, családtagot, barátot!