Rider: Martin Bzra Fotó: Jose Duch / Red Bull CP
Hirdetés
Jackson Goldstone könnyen megbirkózott a szűk mexikói utcákkal

A Red Bull Guanajuato Cerro Abajón ezzel kettős kolumbiai siker született, hiszen az urban downhill sorozat mexikói utolsó állomásán Camilo Sánchez ünnepelhetett.

A Red Bull Cerro Abajo urban downhill versenysorozat utolsó helyszíne a mexikói Guanajuato volt, mely méltó lezárást adott a három futamból álló 2023-as idénynek. A Red Bull Guanajuato Cerro Abajón a kolumbiai Camilo Sánchez került ki győztesen, ám az urban downhill idei királya honfitársa, Juanfer Vélez lett.

Sánchez 1:55.766 perces time-ot futott, ami 2.2 másodperccel volt gyorsabb, mint a második helyen végző kanadai UCI-világkupa-versenyző, Jackson Goldstone ideje, míg a harmadik helyen a chilei Felipe Agurto zárt. Sánchez könnyedén teljesítette a pályát, aki sajnálhatja, hogy az ezt megelőző, medellíni fordulóban bukott, mert az összetettbeli győzelmébe került.

Juanfer Vélez nyerte a Red Bull Cerro Abajo 2023-as sorozatát

Az utolsó verseny előtt a kolumbiai Juanfer Véleznek 42 pontos előnye volt a cseh Tomás Slavíkkal szemben a Red Bull Cerro Abajo összesített tabelláján, de Slavíknak még mindig volt esélye a címvédésre.
A két kerékpáros közül Vélez volt a gyorsabb a kvalifikációnál, a fiatal kolumbiai versenyzőnek azonban szerencsétlenségére a pálya tetején az első gumija leszakadt a kerekéről, így nem tudta befejezni a versenyt.

Szerencsétlensége azonban gyorsan szerencsévé változott, mivel Vélez már azelőtt tudta, hogy ő lett a Red Bull Cerro Abajo idei győztese, mielőtt elindult volna a pálya tetején. Fő vetélytársa, Slavík ugyanis az egyik lépcsős szakaszon óriásit bukott, ami megfosztotta a cseh versenyzőt attól, hogy a győzelemért harcoljon – a 15 induló közül a 13. helyen végzett.

 

Juanfer Vélez a Red Bull Cerro Abajo 2023 világbajnoki övével

Vélez érthető módon csalódott volt, hogy nem tudta befejezni a versenyt, de örült, hogy megszerezte első Red Bull Cerro Abajo címét: „Szerettem volna, ha másképp alakul a záróverseny itt Mexikóban, de örülök, hogy a barátom, Camilo győzött. Megérdemelte. Emellett nagyon örülök, hogy én lettem az idei Red Bull Cerro Abajo sorozat győztese. Ez csodálatos érzés” – fogalmazta meg gondolatait a kolumbiai.

 

Más módon vette igénybe a versenyzőket a mexikói pálya

Az 1.2 km-es guanajuatói pálya más kihívást jelentett, mint a másik két idei Red Bull Cerro Abajo versenyhelyszín, a Valparaíso és a Medellín. Mivel Guanajuato is magasan fekszik, elég sokat kellett pedálozni, ami fizikailag nagyon megterhelő volt a versenyzők számára.

Maga a pálya a szokásos meredek lépcsők, szűk átjárók, szűk kanyarok és mesterséges akadályok sorát tartalmazta. A versenyzők lefelé menet két házon is keresztülhaladtak, a célban pedig két hatalmas rámpaugrással is meg kellett küzdeniük.

 

Camilo Sánchez kockáztatott és győzött Guanajuatóban

A Red Bull Guanajuato Cerro Abajo dobogója: Goldstone, Sánchez és Agurto

 

fotók és szöveg: RedBull