2021. 08. 01. Downhill OB Eplény © Vanik Zoltán / Bringasport
Hirdetés

A Downhill szakág legnagyobb erőfelmérője 2022. július 22 és 24 között ismét felköltözik a hazai lejtőzők szentélyébe, a Síaréna Vibe Parkba, Eplénybe. Ahogy minden évben, idén is számtalan kérdés van a különböző korosztályok eredményeit illetően, de egy dolog biztos, a hangulat marad a régi.

 

2021. 08. 01. Downhill OB Eplény © Vanik Zoltán / Bringasport

A 2021-es esztendőre már tényleg azt gondolhattuk, hogy nem tud meglepetést szerezni a Rad Company Downhill Országos Bajnokság, de ismét „csalódnunk” kellett. A kilátogató több ezer néző ugyanis olyat láthatott, amire 2014 óta nem volt példa. A döntőkre ugyanis leszakadt az ég. Persze ez így egyszerű lett volna, de természetesen nem volt az, ugyanis időközönként elállt az égi áldás és a korábbi melegnek köszönhetően azonnal elkezdett felszáradni a pálya, majd újra esett, majd újra száradt.

A változó körülményeknek köszönhetően rögtön Open kategóriában született meglepetés Horváth Gábor győzelmével, aki jókor volt, jó helyen és magabiztosan nyert. U17-ben Roee Ostfeld például a teljes mezőny második legjobb idejét tekerte, csak Rasto Baranek előzte meg abszolútban, aki magabiztosan nyerte az Elite kategóriát. Amelyben várhattuk, hogy a bombaformában lévő Ferenczi Marci megtöri az átkot és negyedik próbálkozásra sikerül a triplázás az ob-k történetében először, de Marcell 2019 és 2020 után nem tudott nyerni, mert a felső részen kiesett egy kanyarból és hiába ment alul bombaidőt, a bajnoki címet immár harmadik alkalommal – na nem sorozatban – Palotai Gábor nyerte a félig saras pályán 2 percen belüli idővel. De az eleje borzasztó szoros csatát hozott, mindössze 1.5 másodperc különbség volt a 2. helyezett Palotai és a 6. helyezett osztrák Peter Mihalkovits között.

Ha a fentieket nézzük, akkor 2022-re ismét mondhatnánk, hogy ennél nagyobb izgalmak már nem jöhetnek, nincs itt semmi látnivaló. De persze akkor hazudnánk, magunknak is, a publikumnak is. Az idei esztendőre ugyanis erősen alakulgat a mezőny. A Rad Company és a Liszi Downhill School összefogásából megalakult a Rad Company Racing Team, amelybe olyan sztárok csatlakoztak a világjáró Ferenczi Marcell mellé, mint a tavalyi junior bajnok, idén már Elite versenyző Cserjési Patrik, a 2021-es női győztes Vincze Lizi, az U15-ös első Farkas Kornél és még hosszan sorolhatnánk a listát, ugyanis Liszi Attila szakmai hozzáértése vonzza a fiatalokat. Persze ezzel még nincs vége, ugyanis az Orbitrex Szezonindító Edzésnapon a tavalyi bajnok Palotai Gabi is egy nagyobb kompániával járta Eplényt és az ő nebulói is itták a mester minden szavát, ott is ugrásszerű fejlődés várható. És akkor nem beszéltünk még a Superior Racing Teamről, ahol Székely Andris műhelymunkája már tavaly aranyakat ért az utánpótlás kategóriákban.

Reggelig lehetne írni, hogy mire lehet számítani a versenyek tekintetében, de érdemes megnézni az Orbitrex Szezonindító Edzésnap eredménylistáját, az is tájékoztató jellegű dokumentum lehet az idei döntőre. Például jól mutatja Szabó Boldi kiváló formáját, Vincze Lizi komfortosságát a Bakonyban vagy Liszi Attila favoritjának a Master kategóriás Nagy Daninak javulását a hegyen, aki hosszú évek után törhet borsot az FRO Racing fiataljainak orra alá Master kategóriában. Reméljük, hogy az FRO-s fiúk idén többen látogatnak el Eplénybe és akkor a Master kategória legendás csatározása ismét emeli majd a Rad Company DH OB színvonalát.

Természetesen idén is lesz élő közvetítés a dhracing.hu honlapon, sőt a Sport TV-n a döntő végső csatározásai is figyelemmel követhetőek lesznek. A pályán zajlanak a felújítások és a Rad Company is nagyon komoly megjelenéssel készül idén Eplényben. És majdnem elfelejtettük, hogy van egy élő legendánk, aki az utóbbi időben egyre többször pattan nyeregbe és ismét gyűjti a kilométereket és a kupákat. Lehet, hogy idén nem a szakkommentátori széket koptatja majd a döntőben?

Részletes információk és előnevezés a www.dhracing.hu oldalon.

A Rad Company Downhill Országos Bajnokság támogatói: RideShop, Monster Energy, Shimano, Polaris, Race Face Sport, WD-40, Orbitrex, Skullcandy, Atedin, Standmag, Rideshop, Surf&Turf Magyarország, Bringasport.

Fotók: Huszár Márk / Vanik Zoltán