Hirdetés

Hazánk eddigi legeredményesebb downhill versenyzője, Liszi Attila már több éve visszavonult az élsporttól és downhill iskolájával az új generáció oktatásán tevékenykedik. A iskola egyre népszerűbb, a suli tagjai egyre ügyesebbek, az idei évtől pedig hivatalos egyesületként vágnak neki a hazai és külföldi versenyeknek. Bemutatkozik a RadCompany Racing Team!

Az alapítók: Kulcsár Ákos és Liszi Attila

Tavalyi beszélgetésünk óta rengeteg új dolog történt a Liszi Downhill sulival. Hogy értékelnéd a 2021-es évet?

Évről-évre igyekszem fejleszteni az iskolát és a lehetőségeinket is, amiben a közösség ereje óriási szerepet tölt be. Hálás vagyok, hogy mennyi nagyszerű ember vesz körül, nyújt önzetlen segítséget, és tart igényt a képzésekre, szolgáltatásokra, amiket nyújtani tudok nekik.
Úgy gondolom a 2021-es év remekül sikerült, egyre jobban összeszokik a brigád, hatékonyabban tudunk együttműködni és ez nagy segítség a versenyek alatt is.
Jó pár kupát és érmet sikerült bezsebelni több kategóriában az Eplény-i OB-n és a Szlovák kupasorozatban is. Az Európa kupákat is sikeresnek könyvelem el, a fejlődés hosszú folyamat, látom a lépcsőket, amiket folyamatosan megmászunk és megyünk felfele. A tanulók lelkesedésének köszönhetően én is rendkívül motivált vagyok, továbbá egyre több utánpótlás korú versenyéhes fiatal csatlakozik, ami kiemelet fontosságú a jövőre nézve.
Természetesen rossz szájíz is jutott az évben, Ferenczi Marcell esése az OB-n és a Mariborban elszenvedett bokasérülése nem segítette a munkánkat, de nem csüggedünk, emelt fővel, sikerre éhesen megyünk tovább.

Cserjési Patrik

Mely verseny sikerült a legjobban? Illetve mi volt a legkellemesebb élményed?

A szlovák kupa – Velka Raca sikerült a legjobban. Négy kategóriában is dobogóra tudunk állni, Masters 2. hely – Nagy Danitól, Elite 2. hely – Ferenczi Marcell, Junior 5. hely – Füzesi Matyi, U17 1.hely – Füzesi Dani.
Nehéz lenne egy eseményt, vagy pillanatot kiemelni a szezonból, amit a legkellemesebbnek tudok elkönyvelni, annyira hosszúnak tűnik egy szezon, és annyi minden történik… Érzelmi hullámvasút. Számtalan örömteli pillanatot éltünk át, talán a legkellemesebb, maga a társaság, akikkel együtt átéled ezt, és az életed egy szakaszát velük töltöd, kialakul egyfajta kapcsolat, kötödés, én ezt élvezem a leginkább. Sokkal több ez számomra, mint egy iskola tanulókkal.

Ferenczi Marcell

Az idei évtől már hivatalos csapatként készültök a versenyekre. Hogy jött az ötlet a RadCompany Racing Team megalapításához?

Már egy ideje érett a dolog, sokan hiányolták a szervezettséget, az egységben való munkát, és őszintén megmondom, én is! Szerettem volna egy kalap alá vonni a tanítást, versenyeztetést, szervezést, így kérdés sem volt, hogy lépni kell.
A jelenlegi helyzetemben lehetetlen lett volna egy olyan egyesületet megvalósítani, ami biztosítani tudja a tanulók és versenyzők számára azokat a lehetőségeket, amikkel szívesen vállaltam volna egy ilyen feladat ellátását. A szervezésen túl bringákra van szükség, felszerelésre stb, stb…
Kulcsár Ákos a Rad Company tulajdonosa vállalta, hogy kerékpárokat, alkatrész bázist és további felszerelést biztosít az egyesület számára, amivel óriási lendületet adott az elinduláshoz. A közös munka azóta is rendkívül szoros és jól működik, remélem még sokáig tudunk együtt fejlődni.

Milyen célokkal vágtok neki az idei évnek? Mik az elvárások? Mely versenyeken álltok rajthoz?

Igyekszünk reálisan hozzáállni a dolgokhoz, a fejlődés hosszú folyamat, akár a versenyzőkről van szó, akár az egyesületről. Az országos bajnokságon szeretnénk, ha több kategóriában is elhódíthatnánk a bajnoki címeket, továbbá a Szlovák kupa sorozatban több kategóriában is dobogós helyezés, valamint az év végi összetettben minél előkelőbb eredmény elérése. Szeretném, ha a csapatversenyben is dobogóra tudnánk állni idén, és nem titkolt vágyam, hogy Marcell végre Szlovák kupát nyerjen. Az elmúlt két évben folyamatosan ott vagyunk a top Szlovák pilóták nyomában, de közel sincs könnyű dolgunk, mivel gyári csapatok versenyzőivel kell összemérnünk a tudását. Marcell sebessége és tehetsége vitathatatlanul megvan, évről-évre gyorsul, biztos vagyok benne, hogy látni fogjuk külföldi versenyeken a dobogó legfelső fokán.

Elvárás az nincs:), inkább próbáljuk motiválni őket, hogy a lehető legtöbbet hozhassák ki magunkból.
A szlovák és magyar versenyeken kívül jelen leszünk Európa kupán, Világkupán, az osztrák AGS sorozatban, a kicsikkel pedig célba vesszük a közelben található Rookies Cup szériát. A versenyzőink készen állnak, a lehetőségek adottak, innen már csak rajtunk múlik milyen magasra tesszük a lécet.

Kik alkotják most a RCRT versenyzőit?

Teljesen új egyesületként nálunk versenyzik: U15 – Farkas Kornél, U17 – Regényi Levente, Junior – Cserjési Patrik és Női – Vincze Lizi, 2021 downhill országos bajnoka, továbbá a 3x magyar bajnok Ferenczi Marcell.
A bajnokokon túl számos fiatal tehetség, összesen 26 aktív pilóta erősíti a csapatot.

Vincze Lizi

A Downhill suli a versenyek mellett nem áll le. Milyen terveid vannak az idei évre? A versenyzők mellett a „hobbi” riderek edzésére is koncentrálsz?

A versenyszezon indulásával komoly utazás veszi kezdetét részemről. Igyekszünk minden hétvégén gyakorolni valamelyik külföldi pályán, főként ott, ahol versenyeink lesznek. Ilyenkor a hobbi képzés is ezekben az időpontokban és helyszíneken zajlik, a hét közbeni képzések száma ezzel párhuzamosan csökken. Persze amennyiben belefér a programba, a hétköznapi képzések is mennek, versenyzőknek és hobbi kerékpárosoknak egyaránt.

Igyekszem széles körben népszerűsíteni a szakágat, és megmutatni, hogy milyen élvezetes szabadidős tevékenység is a miénk, egyénileg, vagy akár családosan.

Nagy Dániel

Végezetül pedig egy sokakat foglalkoztató kérdés. Liszi Attilát láthatjuk esetleg újra DH OB indulók között újra?

Sosem zárkózom el a lehetőség elől. Ha úgy alakulnak a dolgok, persze!
Sokszor megfordul a fejemben, hogy újra neki vágok, és bele kezdek a versenyzésbe, de utána felteszem magamnak a kérdést, hogy mivel tudok a legtöbbet segíteni a szakágnak, a sportnak, a versenyzőknek? Ha magamra és a saját versenyemre koncentrálok, akkor ezt az időt, energiát onnan venném el, amit jelenleg az iskolába és az egyesületbe forgatok. A mostani helyzetben úgy gondolom, hogy a szakág és a következő generációk fejlődésében sokkal nagyobb szerepet tudok vállalni a mostani stratégiámmal és munkámmal, így a downhill versenyzés jelenleg nem opció. Ha valahol látni fogtok mostanában versenyezni, az a motocross szakágban lesz.

Köszönjük a beszélgetést és sok sikert a csapatnak!

Fotók: Tárkányi Tomi, RideShop.hu