Hirdetés

Durva rablás történt Januárban Németországban. A cseh Bike Fun több, mint 10 ezer kerékpár összeszereléséhez szükséges alkatrészét loptak el ismeretlen tettesek. A kamion sofőrjét altatógázzal elaltatták, majd a rakományt kipakolták.

Az alkatrészeket a legnagyobb cseh kerékpárgyártótól, a Bike Fun International-től lopták el, amely Rockrider és Superior néven gyárt kerékpárokat. A BFI szerint a tolvajok fontos Shimano-alkatrészeket loptak el és ennek eredményeként a vásárlóknak csaknem további egy évet kell várniuk egyes modellekre a jövőben. Az MTBnews.de jelentése szerint fékek, hátsó váltók, Di2 akkumulátorok, különféle e-bike alkatrészek, agyak és kijelzők voltak az ellopott alkatrészek között, összesen mintegy 270 000 euró (kb 100 milló forint) értékben.

A cég azt reméli, hogy képes lesz helyettesíteni a hiányzó alkatrészeket a raktáron lévőkkel, de a bűncselekmény jövőbeli termelésre gyakorolt hatását „jelentősnek” minősítették, mivel súlyosbítja az egész iparágat érintő ellátási lánc problémát.

Petr Krkoska, a BFI ellátási lánc igazgatójának elmondása szerint:
„A túlnyomórészt drága eBike és analógokhoz való kerékpáralkatrészekkel megrakott szállítmányból mindösszesen kilenc doboz alacsony kategóriás alkatrész maradt a kamionban. Ez egyes modellek gyártását csaknem egy évvel késlelteti, mivel ebből a szállítmányból sok alkatrészre nincs alternatíva a piacon. Erős és stabil cég vagyunk, így ez csak egy újabb akadály a sok közül, amellyel az elmúlt években szembesültünk, de ha ez megtörténne a kisebb gyártókkal, akkor az csődhöz vezetne.”
„Ilyet még tényleg nem láttunk. Még a Shimano sem szembesült hasonló volumenű szállítmányra célzott rablással. Reméljük, hogy az alkatrészhiány miatt ezek az esetek nem ismétlődnek meg, mert minden intézkedés ellenére, semmilyen biztosítás nem tud kompenzálni minket a veszteségért és különösen a késedelmes szállítás miatt okozott csúszásokért és image rombolásért. Úgy döntöttünk, nyilvánosságra hozzuk az ügyet, hogy figyelmeztessük a többi gyártót, mert velük is előfordulhat.”