Hirdetés

Jó látni, hogy downhill utánpótlásból nincs hiány! Cserjési Patrik megvédte 2020-as downhill bajnoki címét és ismét Országos Bajnok lett Junior férfi kategóriában! A szezon végén elkaptuk egy kis beszélgetésre!

Szia Patrik! Lassan vége az idei szezonnak. Hogy értékelnéd az éved? Elégedett vagy?

Huh, hát szerintem ez az idei szezon eléggé felemásra sikeredett, voltak jó és rossz versenyek egyaránt. A DHOB bajnoki címem megvédésével elégedett vagyok és még egy párral, de a többivel egyáltalán nem. A Semmeringen rendezett IXS-en sikerült 3. helyet elérnem, és Kubinska H’olán lettem 4. helyezett. Pár versenyt, konkrétan hármat ki kellett hagynom sérülés miatt. A szezonban már minimálisra csökkent a Covid miatti versenyek elhalasztása, talán annyi volt a probléma hogy július és augusztusra tömörítették a versenyek nagy részét és nem nagyon volt időnk pihenni.

Melyik versenyed sikerült a legjobban? És melyik a legrosszabbul és miért?

A legjobb versenyem természetesen az eplényi Országos Bajnokság volt eredmény szempontjából, de élvezet szempontjából pedig Kubinska H’olát hangsúlyoznám ki, technikás, hosszú pálya, jó sok sárral, 3 fokban, szerintem nincs mit vitatni, a szezon legkirályabb versenye ez volt.
Legrosszabb verseny az évben volt egy pár, amik között nem nagyon tudok különbséget tenni. Talán Brandnertal volt az ami tényleg kár volt, itt volt egy csuklósérülésem, ami miatt 2 versenyt ki kellett hagynom. A pálya nagyon jól ment, még jó helyezés is lehetett volna, gyors volt, poros, és hát így nagy az esélye a hibázásnak is…hát én leestem egy dropról és kivittem egy fát is… Ezen kívül Kosutka és Spicàk is eséssel fejeződött be, pedig ezeken a helyeken is gyorsnak éreztem magam, talán pont ez volt a baj.

Az idei DH OB-n sikerült ismét a címvédés. Milyen volt a döntős köröd? Mennyire volt kemény verseny? Sokat készültél rá?

Igen, sikerült megvédenem a címem, aminek nagyon örülök, és így kétszeres országos bajnok lettem. A döntős köröm szerintem teljesen rendben volt, próbáltam a legjobbat hozni, hibátlan kör persze nem létezik, így az alján nekem is sikerült belefutnom egy kis hibába, de ezen kívül mint mondtam jól összerakott kör volt. Úgy gondolom egy kemény verseny volt ez az OB is mint általában az összes, voltak meglepetések is, azt viszont nagyon sajnálom hogy Füzesi Matyinak lerobbant a külsője, ha ez nincs talán még szorosabb lett volna a junior mezőny. Az országos bajnokságra való felkészülést most is Vincze Levivel oldottuk meg, Lillafüreden gyakoroltam, és hát már a verseny szezon is javában zajlott, így nagyjából edzésben is voltam.

Világkupa és Európa Kupa futamokon is rajthoz álltál idén. Mennyire volt nehéz a pálya az egyes futamokon? Összehasonlítva egy SPDH pályához nagy a különbség? Mit gondolsz mi kell ahhoz, hogy a magyar riderek VK-n vagy EK-n döntőbe tudják magukat kvalifikálni?

Mariborba rendeztek 3 versenyt egymás után, abból volt egy IXS Európa Kupa, egy Európa Bajnokságot, és egy Világ Kupa futam. Ezek kis változtatásokkal majdnem egy nyomvonalakon mentek. Ez egy elég hosszú és nehéz pálya volt nekem, az első edzésnapom sikerült a másik csuklómat lezúzni. Ezeken a versenyeken sokkal több induló van és sokkal színvonalasabb a mezőny és a szervezés is mint egy SPDH futamon, ezért is nehezebb a mezőny élére jutni, 1 mp-n belül is többen vannak. Ezeket összevetve elég nagy különbségek vannak SPDH és IXS vagy Világkupák között. Ahhoz, hogy valaki a top riderek közé kerüljön, szerintem az ilyen pályákon való folyamatos edzés segíthet, illetve a határon kell menni és bevállalósnak kell lenni.

Hogy néz ki a téli felkészülésed?

Novembertől már elkezdek készülni a 2022-es szezonra Vincze Levi segítségével heti több kondis edzéssel, tekeréssel, illetve amíg az idő engedi, és nem lesz hó, közeli bike parkokba is ellátogatok. Ha nem tudok parkba menni, akkor a Factory Arénában edzek dirt bringával. Ezen kívül szeretnék még szezonkezdés előtt egy hét edzőtábort, valahol valami melegebb éghajlaton.

Mik a terveid a jövőre nézve? Újult erővel a 2022-es évben is minél több versenyen szeretnél indulni?

Jövőre már elit kategóriában versenyzek, ami plusz motivációt jelent számomra hogy minél jobb legyek. Terveim nagyjából ugyanazok, mint ebben a szezonban voltak, elsősorban az IXS sorozatra koncentrálok. A világkupa futamok nagy része tőlünk több mint 2000 km re lesz ezért csak a közelebbi versenyekre tudunk menni, ezek mellett pedig az SPDH kupafutamait vesszük célba még, és persze az Országos-, Európa- és Világbajnokságot is.

Van olyan álmod/célod, amit mindenképpen el szeretnél érni a sportban? Mi adja számodra a motivációt?

Huhh…ha egy gyári csapatban tudnék versenyezni az nagyon jó lenne, de ehhez még nagyon sokat kell fejlődnöm, és hát Magyarországon ezt nagyon nehéz megvalósítani a körülmények miatt. Ez úgy lehetséges, ha tavasztól őszig 99%-ban erre koncentrál az ember, versenyről versenyre megy, közben pedig folyamatosan bike parkozik, de ez a suli miatt nem kivitelezhető. Céljaim a jövő szezonra a minél jobb helytállás az elit kategóriában, az Országos Bajnokságon szeretnék top 3-ban végezni, SPDH-ban top 10-be kerülni, a világversenyeken pedig a döntőbe kerülés a cél, a tapasztalat szerzés mellett. A motivációm az adja, hogy látom hogy hová lehet eljutni világszinten, ha elég kitartó vagyok, és ahogy látom a top ridereket a pályán lefelé zúzni.

Köszönjük a beszélgetést!

fotók: Szász Norbert