Hirdetés

Minden szempontból különleges versenyre számíthatnak az Eplénybe kilátogatók a 2021-es Rad Company Downhill Országos Bajnokságon július 30. és augusztus 1. között. A jubileumi 10. verseny lesz idén a Kalandhegyen, triplázásra készül az Elite címvédő Ferenczi Marcell és rengeteg újdonság a lebonyolításban. Minden szavában értékes beharangozó következik.

Az elmúlt 15 hónap sokkal inkább szólt a bizonytalanságról, mint a szokásos évről-évre történő felkészülésről, élménydús bringázgatásokról. Szerencsés helyzet volt, hogy a 2020-as országos bajnokság éppen beleesett abba az időszakba, amikor még pont lehetett úgy versenyt rendezni, hogy nézők is legyenek, külföldiek is jöjjenek. Sajnos nem mindenki. Utólag elárulhatjuk, hogy világsztárok meghívásán is fáradoztunk, de a koronavírus helyzet akkori alakulása miatt nem tudtuk őket idecsábítani. Természetesen erről a szándékunkról még nem tettünk le, talán idén sikerül. Tőlük függetlenül a CTM és a Kellys gyári csapata viszont tudta vállalni az indulást. Jött a világkupa menő Rastislav Baranek és itt voltak a Kohut testvérek is, így ismét szenzációs csatákra számíthattunk.

A várakozások beigazolódtak, igazi tűzijáték lett végül az eplényi lejtőn és hatalmas szenzációként a még mindig szemtelenül fiatal Ferenczi Marcell legyőzte a legyőzhetetlennek hitt Rasto Baraneket, akinek a felső, Marcinak pedig az alsó szektor sikerült jobban. De a végelszámolásnál a rendkívül tehetséges magyar versenyző lett jobb 7 tizedmásodperccel. Ezzel lett kétszeres magyar bajnok Elite kategóriában, ráadásul bombaformában teker idén is.

És, hogy miért fontos ezt megemlíteni? Mert az elmúlt évtized statisztikájában egymást követték a duplázások. A sort Liszi Attila nyitotta 2013-2014-ben, majd duplázott Zámbó Dávid 2015-16-ban, ezután jött Palotai Gábor 2017-2018-ban és a sort egyelőre Ferenczi Marcell zárja a 2019-es és 2020-as bajnoki címével. Joggal adódik a kérdés, hogy megtörik-e a jég? Lesz-e triplázó Eplényben? A forma és a megtett kilométerek alapján, talán erre van a legnagyobb esély, de ebben sportban az utolsó kanyar utánig sem mehetsz biztosra.

Vanik Zoltán / BringaSport ©

Rögtön a végén kezdtük, holott a bajnoki cím megszerzéséhez minimum két napnyi eplényi lejtőzésre van szükség. Ez a bizonyos két nap pedig számtalan újdonságot fog rejteni, hiszen az elmúlt majd’ egy évtizedben közel megháromszorozódott az indulók (2012-ben 109-en álltak rajthoz, tavaly pedig már 294-en!) létszáma, ez pedig folyamatos fejlődést, újításokat követel szervezői oldalról is. Mielőtt belekezdenénk a felsorolásba, hadd erősítsük meg, hogy idén is számíthatunk a tavalyi főszponzorunk támogatására, a győri székhelyű Rad Company segítségére minden szinten. Márpedig nélkülük és a további partnereink segítsége nélkül nem lehetne olyan magas színvonalú versengés a 10. jubileumi eplényi OB-n, mint amire idén, 2021-ben is számítunk.

Kezdjük rögtön az egyik legnagyobb innovációval, ami a korcsoportok bontását illeti. A fiataloknak még nagyobb teret engednénk az iskolában való büszkélkedésre, így a Junior kategóriát 3 részre bontjuk, marad egy Junior kategória, de bevezetjük az U17-es és az U15-ös kategóriákat. Minden korosztály versenyzője magyar bajnoki címért versenyez, vagyis bajnoki mezt kap a korcsoport leggyorsabbja. Azzal azért már lehet menőzni a suliban. Mi kell ahhoz, hogy bajnok lehess? Mindössze egy versenyzői engedély, tudás és némi szerencse. Idén nagyon megéri licencet kiváltani.

Az újdonságok sora ezzel még korántsem ér véget. Következzen egy újabb, korábban még nem látott változás a hétvégi programban. Már mindenki kívülről fújta az elmúlt években a menetrendet. Pénteken gyalogos pályajárás, szombaton biciklizgetés valami kis extrával délután, végül vasárnap két kötelező kör majd jöhetett a kvalifikáció és végül a várva várt döntő. Bizony ebbe is bele lett nyúlva jó alaposan. Ugyanis a szombati napra került az események kisebb csúcspontja, az időmérő, ahol kialakul majd a másnapi rajtsorrend. Már ott is lehet látni érdekességeket, persze ugyanúgy „vetítéseket” is, de mindenesetre kapunk egy képet arról, hogy nagyjából mire számíthatunk majd a vasárnapi döntőn. Egy szó, mint száz, érdemes lesz már a szurkolóknak is ellátogatni a síparadicsomba a szombati napon.

Vanik Zoltán / BringaSport ©

És még mindig nem értünk a végére a változásoknak. Egy újabb világversenyekhez hasonlatos újítás kerül a programba. Ez pedig nem más, mint az edzések megosztása. Vagyis lesz A és B csoport, amivel igyekszünk sok méregfogat kihúzni. Az ezzel kapcsolatos szabályokért érdemes felkeresni a Rad Company Downhill Országos Bajnokság honlapját, ahol a végletekig kidolgozott versenykiírásban minden benne van. Az időterv is változik némileg, de ez is mindenki hasznára válik. Például pénteken már egész napos lesz a program. Továbbá kevesebb sorban állással kell számoljatok a liftnél, több idő jut bandázásra, alaposabban fel tudtok készülni egy-egy edzésre miközben a bringázás sem lesz kevesebb, mint eddig. Egyértelműen jobban tudjátok majd tervezni a napotokat.

A fentiek tehát még csak a publikus újdonságok a programban, lebonyolításban. Messze van még július 30-a, így nem kell meglepődnetek, ha a kezdésig még további korábban nem látott érdekességekkel jelentkezünk.

Természetesen vannak olyan elemei a versenyhétvégének, amin nem szeretnénk változtatni. Azon semmiképp, hogy úgy érezzétek magatokat, mint akik egy világszínvonalú versenyre neveztetek és ehhez mérhető kiszolgálásban részesültök. Így marad a bőséges rajtcsomag, amely a már szokásosnak mondható kuponokat is rejti azon szurkolóknak, családtagoknak, akik szeretnének kedvezményes áron közlekedni a kalandhegyre a négyüléses sílifttel. Idén is foglalhatóak sátor- és depóhelyek, olvassátok a versenykiírást a további részletekért. Vasárnap pedig a szokásos módon értékes nyereményekért lehet harcba szállni a futamot teljesítőknek a nyereménysorsoláson, közvetlenül az eredményhirdetés után.

A kedvezményes online előnevezés 2021. július 14.-én 12:00-kor indul a www.dhracing.hu-n, valamint a további részletek, érdekességek is felkerülnek a folyamatosan frissülő honlapra, de böngésszétek a naprakész facebook oldalt is (https://www.facebook.com/DownhillOB), ahol a híreken túl visszatekintő videókkal és fotókkal is jelentkezünk az elmúlt évtized eplényi versengéseiből. Az időpont Július 30. – augusztus 1., a helyszín Eplény, az esemény pedig a jubileumi 10. OB lesz. Aki kihagyja, nem tudja mit hagy ki!

www.dhracing.hu