Hirdetés

Az iXS magasra tette a mércét az új enduro zárt full face kerékpáros sisakjával. A Trigger FF az idei évtől megkapta a MIPS védelmet is. A súlya mindösszesen 595 gramm amely, igen csak elképesztő! Lássuk közelebbről az új modellt a RideShop.hu jóvoltából!

Az utóbbi években egyre több zárt, állvédős enduro sisak jelent meg a piacon. A jól bevált downhill fullfacekhez hasonlítva több szempontnak is meg kell, hogy feleljenek.
Az első és legfontosabb, a szellőzés. Mivel az endurosok nem csak kizárólag lefelé csapatják az ösvényeken vagy bike parkokban, így fontos, hogy mászásnál se kelljen levenni. A megoldás egy olyan fullface sisak lett, amely tele van hatalmas szellőző nyílásokkal, melyen könnyedén átjárhat a levegő, így tekeréskor se izzadunk bele.

A másik fő szempont, a védelem. Mivel ezeken a sisakokon hatalmas szellőzőnyílásokat vágtak, de ez a védelembe nem okozhat hátrányt, így különböző megoldásokat kellett, hogy kifejlesszenek a merevség érdekében.

A harmadik és egyben utolsó szempont, a súly! Javarészt a fullface, zárt enduro sisakok súlyban 900-1000 gramm alatt kell, hogy maradjanak, hogy egy egész napos tekerés során se fájduljon meg a nyakunk!

Az IXS új, szabadalmaztatott gyártási technológiával képes volt jól szellőző, könnyű, de merev sisakot megalkotni. Az új Trigger FF megkapta a MIPS védelmi technológiát is, amely esés során csökkenti az agyrázkódás kialakulásának veszélyét.

Az ErgoFit UltraTM rendszer rengeteg teret enged a beállításhoz, kényelmes és biztonságos illeszkedést lehet vele elérni. Hátul a tarkónál egy tárcsával állítható a mérete, amely ismét egy jó pont a gyártónak, mert a hasonló kategóriás sisakok ilyen beállítással nem rendelkeznek. Fontos megjegyezni, hogy a tárcsa állító nem csak vízszintes, de függőleges irányban is változik a beállításkor, ebben rejlik igazán az iXS ErgoFit Ultra rendszer sajátossága.

A súlya egyszerűen elképesztő. Bátran kijelenthetjük, hogy az egyik legkönnyebb zárt enduro sisak a piacon. Az S/M méret pontosan 595 gramm-ot nyom. Összehasonlításképpen, egy Troy Lee D3 karbon fullface sisak 1100 grammot nyom.
A beépített X-Frame rendszerrel olyan megoldást találtak, hogy az EPS héj nagyon merev, de egyben nagyon könnyű is lett!

A kinézetéről is ejtsünk pár szót. Az évek alatt alakítgatták, de továbbra is megtartották a hegyes, motorosabb formát, ami nagyon vagány megjelenést kölcsönöz a sisaknak.

A napellenzője beállításához három féle szög áll rendelkezésre, így a szemüveg is jól ráilleszthető a shild alá, pratikus felfelé tekeréskor. A Fidlock-os mágneses pántot, pedig egy kézzel ki-be csatolhatjuk.

Az X-Frame rendszerű héj rendkívűl merev, erős és könnyű!

Az IXS Trigger FF MIPS egy igazi enduro nagyágyú. Amatőröknek és profi enduro versenyzőknek is megfelelő viselet. Könnyű súlya miatt észre se veszed, hogy rajtad van egész nap. A nagy szellőző nyílásoknak köszönhetően pedig jól átjár rajta a levegő. Ár-érték arányban kiváló választás, súlyban mindenképpen veri versenytársait!
A sisakot a RideShop.hu jóvoltából tesztelhettük!