Hirdetés

Tegnap a Magyar Kerékpárosklub kezdeményezésére az ország legjelentősebb kerékpáros civil, szakmai, piaci és jótékonysági szereplői Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztoshoz fordultak a járműjavító műhelyek nyitvatartásának biztosítása érdekében.

A péntek délutáni Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint nyitva maradhatnak a kerékpárboltok, szervizek és kölcsönzők.Nem tudjuk, hogy a Magyar Kerékpáripari- és Kereskedelmi Szövetség, a Magyar Kerékpárosklub, a Magyar Kerékpáros Szövetség, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, a Budapest Bike Maffia és a Velo Budapest kérése változtatott-e az eredeti szándékon, de az biztos, hogy a kormány csütörtöki tájékoztatóin még nem volt szó a járműjavító műhelyek nyitvatartásáról.Köszönjük!  Miért fontos ez?

A járműjavító műhelyek nyitvatartásának biztosítása szükséges a lakosság mobilitási igényeinek kiszolgálása és a gazdaság működtetése szempontjából. Járványmegelőzési és egészségügyi hatásai mellett a kerékpározás egy környezetbarát, helytakarékos és széles tömegeknek elérhető közlekedési forma, mely világszerte bizonyította hasznosságát a vírushelyzetben.

A kerékpár a magyar felnőtt lakosság 75 százaléka számára elérhető közlekedési eszköz, egyes régiók lakosságának mintegy harmada elsődlegesen kerékpárral közlekedik.

Akik utazásaikat – amennyiben elengedhetetlenek – kerékpáron teszik meg, elkerülhetik az emberekkel való közvetlen találkozást, és fertőző felületek érintését. Ezzel egy időben testmozgást végeznek, aminek szív- és érrendszeri betegségek elkerülésében, illetve az immunrendszer erősítésében játszott szerepe régóta ismert. A kerékpározással járó testmozgás a bezártság okozta mentális nehézségeket is oldja.

forrás: Magyar Kerékpárosklub facebook