Hirdetés

Az ajkai többszörös magyar Downhill bajnok, Ferenczi Marci gőzerővel készül az idei szezonra. Végre összejött álmai bringája is, egy Commencal Supreme DH, amelyet megmutatott nekünk közelebbről is, illetve beszélgettünk vele egy kicsit az idei szezonról! Hazánk legeredményesebb downhillese, Liszi Attila a szárnyai alá vette komolyan edzésekkel, hogy minél jobb eredmények születhessenek idén!

A 2020-as DH OB-n sikerült a címvédés, a VB-re sajnos nem sikerült kijutni (Covid miatt), de Lousa VK-n rajthoz álltál. Milyennek értékeled a 2020-as szezonodat? Milyen volt a profik között versenyezni a Világkupán?

Igen, sikerült a címvédés, abszolút első hellyel sikerült legyőzni Rastislav Baraneket, aki Szlovákia egyik leggyorsabb versenyzője. Az OB után nagyon motivált lettem, úgy éreztem, hogy megvan a tempóm és jó eredményeket tudok elérni. A világbajnokság előtt sajnos pozitív lett a covid tesztem, így nem tudtam elkísérni a válogatottat, ami miatt nagyon elkeseredtem, kíváncsi lettem volna, hogy tudok teljesíteni a világ legjobbjai között. Lousa hatalmas élmény volt számomra, mivel ez volt az első világversenyem. Végre személyesen is láthattam a leggyorsabb ridereket. Hihetetlen a profizmusuk, hogy benézik a nyomot, és egyből versenytempót tudnak bringázni elképesztően letisztult stílusban. A pálya is más volt, mint amiken eddig versenyeztem. A profi riderek nagyon gyors nyomokat használnak, amiket nehéz teljesíteni és a pálya is brutálisan kopik. 2020-as évem nagyban befolyásolta a covid, sok versenyem elmaradt ezért egyre motiválatlanabb lettem, ennek ellenére sikerült a Szlovák sorozatban az 5. helyen végeznem összetettben, aminek nagyon örültem.

Idei évet már új bringával kezded. Mesélj nekünk milyenek az eddigi menettapasztalatok?

Hála a T-Bike Store-nak, sikerült szerezni egy Commencal Supreme Mullet-et. Pár kört már gurultam vele Sopronba és az eddigi tapasztalataim szerint nagyon jó, tapad, fürge, stabil egy igazi romboló, már alig várom, hogy komolyabb külföldi pályákon is tesztelhessem. Egyébként a sisakom is új, egy ONeal Blade Rio downhill fullface fejvédő a RideShop.hu jóvoltából.

Most, hogy zárva vannak a határok, hol tudsz edzeni? A bringázás mellett száraz edzéseket is tartasz?

Az utóbbi hetekben Sopronba járunk a Liszi Downhill School-al. Sosem bringáztam még ennyit, mint az elmúlt időszakban. Covid helyzet ellenére is nagyon készülök a verseny szezonra. A bringázás mellett vannak termes edzéseim, ahol erő-állóképességet növelünk es sokat dolgozunk a mozgáskoordináción is. Ati megmutatta, mennyit számít a helyes testtartás és ez, hogy befolyásolja a menetdinamikát, nyomvezetést, valamint a fáradékonyságot. Ezek mellett endurozok és pumptrack pályára járok.

Mik a terveid az idei évre nézve? Mely versenyek vannak tervben?

Minél több versenyre eljutni és minél jobb eredményeket elérni. Első sorban az IXS versenyek vannak fókuszban, ahol a fő cél bejutni a top 30as szuper döntőbe.
E mellett tervbe van Leogang világ kupa és a Val Di Sole világbajnokság, valamint a Szlovák kupasorozat és a Magyar bajnoki címemet is szeretném megvédeni!

Köszönjük a beszélgetést!

Marcit, az O’Neal hazai forgalmazója, a RideShop.hu is támogatja. Az új sisakja egy ONeal Blade Rio fejvédő!

Lássuk az új gépet közelebbről is!

Alkatrészlista:

Váz: 2021 SUPREME DH 29/27 (mullet) 200mm rugóút
Villa: FOX 40 FACTORY, 203 MM TRACEL
Rugóstag: FOX DHX2 FACTORY
Fékek: SHIMANO XT
Váltó: SRAM GX DH
Váltókar: SRAM GX DH
Hajtókar: TRUVATIV DESCENDANT DH, 165mm
Pedál: CRANKSBROTHERS MALLET E
Fogaskoszorú: SRAM GX DH
Lánc: KMC X11EL
Láncvezető: E13 LG1+
Kormány: RIDE ALPHA R27
Kormánycsapágy: ACROS ZS56/ZS56
Kormányszár: RIDE ALPHA
Markolat: RIDE ALPHA
Nyereg: FIZIK APLACA GRAVITA X5
Nyeregcső: RIDE ALPHA
Nyeregcső bilincs: RIDE ALPHA
Felnik: DT SWISS FR560 (27,5 és 29″)
Agyak: DT SWISS 350
Gumik: MICHELIN DH22 és DH34

Fotók: Szász Norbert // StandMagazin 2021