Hirdetés

A későn induló 2020-as versenyszezon ellenére hazánk kiemelkedő downhill versenyzője, Apró Tóbiás kihasználta utolsó junior évét és szép sikereket szerzett. A legnépszerűbb szlovák downhill kupasorozat egyik állomásán méghozzá hatalmas győzelmet is aratott. Tobi mesélt nekünk a tavalyi évről és az idei célokról!

Meglehetősen későn indult a 2020-as downhill versenyszezon. Milyen reményekkel vágtál neki az évnek? Voltak elvárások vagy a vírus minden számításod keresztbe húzta?

A sok várakozás után egyre kevésbé volt kedvem edzeni és ez sokszor látszott is a pályán, akárhol jártam. Próbáltam minél többet bringázni inkább, mint edzeni, mert pont a 2020-as szezon előtt kaptam az addig „legmásabb” bringámat (új geo, kerékméret, teleszkópok, fékek) és minél jobban meg akartam ismerni, hogy mire vagyok vele képes. A vírus sok mindent keresztbe húzott az igaz, de az elvárások nem változtak: minél jobb lenni!

Tóbiás, Cserjési Patrik (jobb oldalt) és Tóbiás apukája, aki minden versenyen maximális támogatást nyújt a srácoknak

A szlovák SPDH futamokkal kezdődött az év, ahol szép sikereket értél el, az egyik állomáson győztél is. Milyennek élted meg a sorozatot?

Az első két verseny az én szempontomból nem igazán volt sajnos sikeres. Az első versenyen megrogyasztottam a felnimet így egy 27.5″-os kereket kellett hátra raknom ami nagyon fura volt, mert alapvetően nem arra volt tervezve az a váz (29″-es váz).
A második fordulón jól éreztem magam viszont az első vasárnapi körben többet is sikerült esnem és valahol csúnyán beütöttem a hüvelykujjamat és nem tudtam elindulni a versenyen.
A harmadik futamra úgy mentem, hogy sikerül ahogy sikerül, de persze megteszek minden tőlem telhetőt. A pálya nagyon tetszett és egészen jó vonalakat is találtam, amin jó tempót tudtam menni úgy, hogy nem vállalok túl nagy rizikót a sár miatt. Nagy meglepetés volt az időmérő, amin egy eséssel, aminél a bringa vagy 5 méterre csúszott tőlem 7. lettem. Nagyon csodálkoztam és gondolkoztam, hogy most mindenkinek ilyen rossz köre volt vagy nekem volt szerencsém. Döntőben már jobban odafigyeltem és ahol tudtam, hogy nem lesz belőle baj, ott jobban meg is nyomtam és sikerült a junior első helyre bringáznom magam. A magyarok között 3. lettem ezen a versenyen.
Az utolsó megálló nehezebb volt mint eddig. Sokkal jobban ki volt kopva a pálya és inkább arra mentem hogy ne legyen semmi bajom és egy stabil körrel 8. lettem a versenyen ezzel az összetettben is 8. helyen végeztem.

Győzelem az SP DH egyik állomásán junior férfi kategóriában

A szezonod aztán egy sikeres DH OB-val, ahol csak egy hellyel csúsztál le a dobogóról. Hogy sikerült a verseny? Mennyire vagy elégedett a helyezéssel?

Az Országos Bajnokságon Eplényben az őszintét megvallva jobban örültem volna egy jobb körnek, de ott mindenki az első helyért hajt. Örültem a stabil körömnek és a többi barátomnak, csapattársamnak akiknek jól sikerült a verseny.

A Covid ellenére sikerült kvalifikálnod magad és kijutni az 2020-as DH Világbajnokságra Leogangba. Milyen érzés volt VB-n indulni? Mesélj a versenyről, ami kicsit se volt könnyű az időjárásnak köszönhetően.

Hihetetlen érzés volt, nagyon örültem hogy magyar színekben versenyezhettem. Remélem többször is átélhetem majd ezt. A pálya, már amikor bejártuk is egészen nehéznek és hosszúnak tűnt, főleg az új meredek részek. Voltak pillanatok amikor élveztem, de a hideg és a folyamatos rossz idő nagyon megnehezítette a dolgunkat. Persze az se esett jól, hogy az új sisakomat elég jól szétvertem már az első körben amikor felvettem. Nagyon örültem, hogy bejutottam a döntőbe azzal a szörnyű körömmel, de aztán mégis sikerült pár helyet javítanom annak ellenére,hogy kétszer kellett megállnom kiakasztani az ülésbe akadt nadrágom és így junior kategóriában az 55. helyen végeztem.

A szezon végén még a portugál Világkupára is ellátogattatok. Milyen volt ott versenyezni? Mennyire bírtad a pályát kondival?

Lousa egy olyan élmény volt, amit nagyon sok ideig nem fogok elfelejteni. Az út igaz nagyon hosszú volt lakóautóval, de nagyon megérte. A pálya már akkor tetszett amikor gyalog bejártuk és bringán még jobb volt. Nagyon hosszú és kemény, de szerintem nem bírtam túl rosszul. Persze ez az én szemszögem, de természetesen lehetett volna sokkal jobb is. De amit nagyon megtanultam ott, hogy jobban be kell osztani az időmet és hogy járjam be többször a pályát, főleg nagy világversenyeken. A másik az erőnlét, amin mindig van mit fejleszteni. Az első lousai versenyen junior 30. a másodikon 29. helyen végeztem.

Az idei évben már a 29″-os kerekeket is lecserélted. Hogy szuperál az új Commencal Supreme DH bringád?

Idén igazából már nem full 29-es kerekű bringával fogok menni, hanem egy úgy nevezett mullet bike-kal ami annyit tesz, hogy elől 29-es a kerék, hátul viszont 27,5″-os. Szerencsére December óta,több mint 20 napot sikerült tesztelnem az új gépet és azt kell hogy mondjam,remekül összeszoktunk és ezzel a bringával még jobb menni mint a full 29-el. Ami nagy előny az természetesen az, hogy könnyebben átgurul mindenen amit igazán csak elől veszel észre és ezt használja ki a mulett, illetve a kisebb hátsó kerékkel könnyebben mozgatható a pályán. A Supreme már az elejétől olyan volt mintha gyakorlatilag magától menne és nagyon örülök, hogy ebben az évben is egy Commencallal mehetek, hála a Commencal CoFactory programjának és persze annak is, hogy sikerült azt elérnünk, hogy mi lettünk, a T-Bike Store-ral ennek a király márkának a magyarországi forgalmazója. A webshopunkban bringákon kívül sok új, Magyarországon eddig nem forgalmazott kerékpáros cuccot is megtaláltok, mint a Michelin gumik, Slicey és STFU termékek.

Milyennek látod a hazai downhill helyzetét? Mennyire erős a hazai junior mezőny?

A hazai Downhill szerintem hamarosan egy újabb csúcsra fog érni Liszi Attila után, nagy részben Attila segítségével. A Liszi Downhill School amit Ati csinál nekem is nagyon sokat segített és még valószínűleg sokat  fog a jövőben is. Igaz sajnos én már nem a juniorok között fogok indulni idén már, de mindenképpen nagyon erős így is a juniorok korosztálya és még ki tudja milyen kis tehetségek rejtőznek országunkban.

Mik a tervek az idei évre? Mennyire érzed magad formában?

Az idei évben természetesen az újbóli kijutás a Vb-re az egyik célom és az is, hogy jó eredményeket tudjak elérni Elite férfi kategóriában. Nagyon sokat edzek. Próbálok sok időt bringán tölteni, de persze van sok más edzés is. Sok versenyt vettünk tervbe a csapattal. Nagy célunk minél több Világkupán való indulás, az összes Európa kupán (IXS) részt venni, valamint, hogy részt vegyünk az EB-n is. Reméljük minél kevesebb sérüléssel és minél több jobb eredménnyel.

Köszönjük a beszélgetést és sok sikert az idei szezonhoz!

Szöveg és fotók: Szász Norbert