Hirdetés

Ahogy minden sportágban, a downhilles szezon is totálisan átalakult, rengeteg verseny, valamint több sorozat is elmaradt, sokat csúsztattak és mindössze néhányat tartottak csak meg az eredeti időpontban és helyszínen. A DH VB-t sem október közepéhez közeledve rendezték volna – hanem a szokásos szeptember eleji időpontban – de mit sem számít ez, hiszen pár nap múlva dübörög már a VB döntő!

UPDATE! Ferenczi Marci koronavírusos, nem indulhat a VB-n!

A nevezési listán a legtöbb nagy nevet szerencsére megtaláljuk, persze lesznek hiányzók sérülés, illetve a tengerentúlról a Covid-19 intézkedések és annak ügymenete miatt, de aggódni biztosan nem kell, nem fog senki unatkozni a RedBull TV előtt, semmivel sem lesz kevesebb az idei VB. Egyetlen tényezőt kivéve, akik a nézők. Így a közeli helyszín ellenére is sajnos a stream-et kell választani, a koronavírus általi helyzet és óvintézkedések miatt nézők nélkül rendezik meg az eseményt, beleértve az egész heti programot, a többi szakág világbajnoki futamaival együtt.

Ferenczi Marci

Magyar indulóknak viszont bőségesen lehet drukkolni, több kategóriában is a teljes kvótánkat kihasználjuk, azaz Elite Férfiben és Juniorban is 3-3 fő képviseli majd az országot, valamint a Nőknél is szurkolhatunk majd egy piros-fehér-zöld mezben rajtoló bringás hölgynek.

A szezon szerves részeként a válogató rendszert is jelentősen befolyásolta a versenyek elmaradása, az első kiíráshoz képest már a nyár elején módosítani kellett a futamok listáján. Majd törölték a maribori Európa Kupát is és végül a szeptember 1-gyel életbelépő szigorítások miatt ideje korán le is kellett zárni a kvalifikációt. Az öt versenyből azonban ekkorra már három lement, így lehetett eredményt hirdetni.

Az Elite Férfiaknál a magyar bajnoki címvédését is teljesítő Ferenczi Marcell nagy előnnyel végzett a lista élén, mindhárom fordulót megnyerte. Második a tavaly még „csak” tartalékként beugró Lenthár Gábor lett. A harmadik, még éppen kijutó helyen pedig kisebb meglepetésre Palla Gergő „Güzü” végzett, aki Vrátnán, a Szlovákiában futott válogatón a második helyen zárt és szerzett nagyon értékes pontokat, amivel egészen a válogatott helyig ugrott előre.

Ha már Vrátna, akkor mindenképpen érdemes Tóth Pétert is megemlíteni, aki óriásit ment azon a hétvégén, abszolút 4. helyen kvalifikált, messze minden más magyar induló előtt. A döntőben is kiválóan rakta, viszont hozott egy életszagú döntést és talán nem haragszik meg, ha leírom mi történt. A pálya utolsó harmadában egy éles-meredek bukkanón a nyereggel lerepítette a mellkasán lévő kamerát és megállt azt összeszedni. Ez persze egy szép eredményébe került, és mint kiderült a válogatottságába is. Sokan nem tudják, Peti juniorként már indult világbajnokságon (Andorra 2015), majd pár évet kihagyott, de idén már nagyon száguld és reméljük ez a Szlovák Kupás esemény sem szegi kedvét.

Lenthár Gábor

Akadtak még többen is a felnőtteknél, akik közel jártak a válogatottsághoz, köztük az elmúlt években stabil tag Palotai Gábor, a tavalyi Junior bajnok Szabó Boldizsár és még jópáran, akik viszont már előre jelezték, hogy nem tudnak majd részt venni a világbajnokságon, de egy-egy versenyen szívesen elindultak.

A Nőknél a lista élén az utóbbi években igen aktív Vincze Lizi végzett, ezzel a tavalyi EB-s indulása után idén már világbajnokságon is részt vehet!

A fiataloknál nagy kérdés volt, hogy ki fér majd be a három fős válogatottba, ehhez mérten kellően szoros is lett az eredmény. Mindössze néhány ponton múlt, hogy a Junior bajnok Cserjési Patrik mögött Füzesi Mátyás és Apró Tóbiás kvalifikálta magát a VB-re. Az egyik legesélyesebbnek tartott Cseh Martin néhány komolyabb balszerencsét követően hét és fél pont híján maradt ki, de nem kell teljesen feladnia a Junior válogatottsági reményeit, hiszen jövőre még egyszer újra megpróbálhatja.

Tehát a magyar keret a 2020-as leogangi világbajnokságon:

Elite Férfi: Ferenczi Marcell, Lenthár Gábor, Palla Gergő

Női: Vincze Erzsébet

Junior: Cserjési Patrik, Füzesi Mátyás, Apró Tóbiás

Szerdán a gyalogos pályajárással veszi kezdetét a pályán a program, csütörtökön az edzések következnek és pénteken az időmérő futamok, ahol az Elite Férfiaknál a legjobb 80-ba, Nőknél 40-be, Junioroknál 60-ba kell kerülni a vasárnapi döntős szerepléshez. Hajrá Magyarok!

fotók: Szász Norbert