Hirdetés

Kevesebb, mint egy hónap van hátra az ülőliften még egyszer átgondolt nyomokig, a minden porcikát megbizsergető rajtórás csipogásig, az önfeledt szurkolók közötti száguldásig és a döntős körök egymás szavába vágó beszámolóiig. Tehát augusztus 9-én délután már azt is tudni fogjuk, hogy kik lettek az idei győztesek a Rad Company Downhill Országos Bajnokságon, Eplényben!

Addig persze még akad némi idő például edzésre és gyakorlásra, főleg, hogy a környező országok bikeparkjai is már mind nyitva vannak. Célszerű a versenyzői engedély kiváltását is elkezdeni annak, aki ezt még nem tette meg, de szeretne bajnoki korosztályokban, kategóriákban rajthoz állni a DH OB-n, hiszen egy minimális halogatással is már könnyen ki lehet futni az időből. Ráadásul a járványügyi helyzet következményeként talán még távolabbi időpontokat lehet csak kapni a sportorvosnál. Ha már licence és szabályok, akkor lássuk is tehát az idei versenykiírást, miket kell mindenképpen tudni az OB hétvégéjéről és a lebonyolításról, akár rendelkezünk versenyzői engedéllyel, akár nem.

Kezdésként az időterv az eddigiekhez hasonlóan alakul, pénteken délben kezdődik a gyalogos pályajárás, majd egy szabadedzés vár a már első napon beregisztrált bringásokra. Szombaton már egyből edzéssel indul a program, ezt követi kora délután a nagytempós, látványos TOP 30 training a ranglistán elől lévőknek. Ennek végeztével a non stop, azaz a nem megállós edzésen még mindenki gyakorolhatja a nyomokat, amiket a legjobbaktól lesett el. Délután öt órakor pedig a visszatérő Pro Run kap helyet, ami egy mért futamot jelent rajtlista alapján a licence-es versenyzőknek. Az érvényes idővel célba érkezők a vasárnap reggeli kötelező edzésen a két kör helyett már egy után is megkapják a rajtlehetőséget az időmérőre. Tehát az összeállt minimum két kötelező kör után az időmérőkön már mindenki képet kaphat önmagáról és versenytársairól, ellenfeleiről. Ennek fordított eredménye alapján rajtol majd el a döntő, így a leggyorsabbak jönnek utoljára, azaz az óriási izgalom és hangulat idén is garantált!

Kategóriák közt találunk négy bajnoki címet érőt, ide tartozik a Női, a harminc pluszos Masters, a Junior és a top ridereket felvonultató Elite Férfi mezőnye. A versenyzői engedéllyel nem rendelkezők két kategória közül választhatnak kerékpárjuk alapján. A merevvázasok indulhatnak Merevben, a fully-val rendelkezők pedig az Openben, ahol megkötések nélkül, bárki elindulhat, erről gondoskodnak majd a pályaelemek mellett kialakított kerülőnyomok is. Elegendő tehát egy műszakilag felkészített kerékpár és egy állvédős bukósisak, valamint egy pár térdvédő. Ezeken kívül persze erősen javasolt a könyök- és gerincvédő, illetve a hosszú ujjas kesztyű.

Érdemes megemlíteni néhány kisebb, de talán lényeges új részletet és változást, többek közt a kedvezményes kísérői és nézői jegyeket a négyüléses síliftre. A rendezvény természetesen továbbra is ingyenes a nézők részére, de ki ne akarná megnézni a pálya felső részét is és az ott zajló eseményeket – legyen szó akár nézőről, akár versenyzői supportról -, a rajtba feljutáshoz pedig a legegyszerűbb mód az ülőszékes lift. Így a nevezési csomagban minden induló talál majd kuponokat, mellyel 4.400 Ft-ért három napra érvényes, hat alkalmas kísérőjegyet válthat ki a Kaland Hegy Eplény pénztáránál. A nézők számára – bármiféle kupon nélkül – szintén 4.400 Ft-ért napijegy váltható, mely háromszori fellibegtetésre lesz érvényes.

A csapatok depóhelyeit, illetve a sátrazók területeit is érdemes előre foglalni, hogy biztosan legyen hely az erre a célra hivatott parkolóban. Az eddigiekkel ellentétben idén a munkaugy@siarena.hu–n lehet a foglalást megtenni, a területár pedig kifejezetten csekély a maga 4.000 Ft / 10x10m-es árával a három napra.

Szerencsére évről-évre népesebb a Downhill Országos Bajnokság és egyre többen már családjukkal, gyerekeikkel érkeznek. A legkisebbek biztonságára még inkább kell figyelni, ezért ahol a játokok is megtalálhatók, azaz a központi – a versenyiroda épülete és a büfé közötti – faburkolatú területen különösen óvjuk őket, emiatt a kerékpározást ott mellőzni kell. Tolva vagy csak gyalog, ha pedig tekernénk a lifthez, akkor a felső aszfaltos úton kerülő nélkül lehet odajutni.

Persze tartogat még rengeteg információt a versenykiírás, amit érdemes is böngészni, olvasgatni, hiszen sokat segíthet a hétvégénk komfortján és eredményességén minden részlet ismerése. A versenykiírás elérhető a http://dhracing.hu/versenykiiras címen, az előnevezés pedig szűk két hét múlva indul! Folyamatos hírek és fejlemények az esemény facebook oldalán érhető el: https://www.facebook.com/events/1434441736944646

Nincs más hátra, nyeregbe! Augusztus 7-től 9-ig pedig találkozunk az eplényi Ámos-hegyen, ahol és amikor igazi downhilles birodalommá változik a különleges bakonyi völgy!