Keresztes Péter - Val Di Sole Világbajnokság 2016(fotó: Szász Norbert)
Hirdetés

Az nem ritka, hogy elérhető távolságban el lehet látogatni egy-egy Downhill Világkupa fordulóra, de az már sokkal inkább kivételes, amikor ennyire közel rendezik az év fő eseményét, a világbajnokságot! 2020-ban ez pedig adott, a szomszédos Ausztriában a sokak által jól ismert Leogang biztosítja a terepet a szivárványcsíkos mezért folytatott küzdelmeknek.

szöveg: Gács Péter

Egyértelmű programajánlat tehát a VB szeptember legelejére, főleg hogy nem csak a világ leggyorsabb downhilleseinek látványos futamaiért és az ezt övező hangulatért érdemes kiutazni, hanem a mieinknek is szurkolhatunk, hiszen több indulóval, több kategóriában is rajthoz állnak majd a magyar válogatott tagjai. Térjünk is ezennel rájuk, ugyanis bizonyosan sokan ott szeretnének majd megfeszülten figyelni a rajtórára szeptember 6-án, lássuk hogyan is érhető el a válogatottság, mekkora a keret, melyek a válogató versenyek, mik a részletek, azaz mit tartalmaznak a 2020-as downhill válogatási elvek.


Giebiszer André eddig egyetlen világversenyen indult, éppen egy leogangi világkupa futamon, 2019-ben (fotó: Szász Norbert)

Négy kategóriában, öt országban, hat fordulón át zajlik a pontvadászat a magyar DH-sok között, ahol csak az egymás közötti döntős eredmények számítanak és a helyezéseken túl a megszokott időlimiteket is teljesíteni kell a pontszerzéshez. Egy futam, azaz a legkevesebb egység gyűjtése mindenkinél eldobásra kerül, így beleférhet egy távollét, rontott futam vagy bármilyen egyéb nem kívánt esemény.

2018-ban Muszula Balázs bejutott a Downhill VB döntőjébe. Lenzerheide, Svájc.

A fordulók között található Európa Kupa, Országos Bajnokság, illetve nemzeti kupák is és mindez különböző karakterisztikájú pályákon, tehát a várakozások szerint egy nagyon változatos és kiélezett versengés várható a kerettagságért. A sorozat augusztus 9-én, az eplényi Downhill Országos Bajnokságon zárul, mely másfélszeres szorzóval szerepel a naptárban.

A válogató versenyek:

  1. 08. 09-11. Eplény, Downhill Országos Bajnokság 2019       0,5 x
  2. 04. 24-26. Maribor (Szlovénia), IXS Európa Kupa                 1 x
  3. 06. 05-07. Kouty nad Desnou (Csehország), Morva Kupa      1 x
  4. 06. 19-21. Velka Raca (Szlovákia), Szlovák Kupa                  1 x
  5. 07. 17-19. Semmering (Ausztria), IXS Downhill Cup             1 x
  6. 08. 07-09. Eplény, Downhill Országos Bajnokság 2020       1,5 x

Palotai Gábor is 2012-ben a VB-n kezdte válogatottságát és már 4 világbajnoki indulásnál jár. (fotó: Kakuk Dániel)

A négy kategória a 17-18 éveseket és a felnőtteket érinti, női-férfi viszonylatban. Nőknél egy junior és egy felnőtt juthat ki a válogatási elvekben szereplő időlimitek szerint. Az esélyeket nézve nagyban függ majd a hölgyek idei terveitől, a papírformát nézve Megyaszai Lilla lehet a befutó, de akár még Vincze Lizi is odaérhet.

A férfiaknál a keretszám 3-3 fő, amire bőven akad jelentkező. Junioroknál talán nem is kell belemenni komolyabb esélylatolgatásba, hiszen az ifjú titánoknál még olyan ugrásszerű fejlődésekre is lehet számítani, mely bármikor boríthatja a jelenleg 5-6 főből álló élmezőny erősorrendjét. Mindenesetre van két másodévesünk a kategóriában, Apró Tóbiás és Szász András, akik szép számú kihívót kaptak az idei szezonra, gondoljunk az OB időmérőjét nagy előnnyel megnyerő Cseh Martinra vagy a bármikor elsülhető Cserjési Patrikra és Füzesi Mátyásra.

Keresztes Péter 2012 óta válogatott, pont az akkori leogangi VB óta, azonban az élet úgy alakult, hogy utoljára világbajnokságon 2016-ban Val di Sole-ben járt.

Az Elite Férfiaknál érdemes kicsit visszagyalogolni az időegyenesen, hiszen Leogangban már rendeztek egyszer világbajnokságot, 2012-ben, szintén szép számú magyar részvétellel. Akkor Liszi Attila 2011-es kiváló (még mindig a magyar legjobb, 40. hely) VB szereplésének köszönhetően négy fős volt az UCI által megszabott felnőtt kvótánk, melyet Liszi Attila, Lukács Rajmund, Keresztes Péter és Kántor Miklós alkotott. Junioroknál Palotai Gábor és Ettingshausen Máté indult. Legjobb helyezésünk két 59. hely volt, felnőtteknél Attilától és Juniorban Mátétól.

Közülük akár többen is ismét a nemzeti mezben képviselhetik Magyarországot a leogangi VB-n, akár Palotai Gábor, akár Keresztes Péter, akik az elmúlt években stabil válogatott tagok voltak. A többiek már kevésbé vagy egyáltalán nem aktívak, de ki tudja milyen gondolatok kavarogtak a hosszú téli estéken, és ha bármelyikük újra komolyan venné, egész biztosan számolni kéne vele.

A fiatalabbak közül a regnáló bajnok Ferenczi Marcell is feltétlenül harcba száll a válogatottságért, ahogy Giebiszer André is és talán a még egy évvel fiatalabbak is okozhatnak meglepetést. A tavaly Junior bajnoki címet szerző Szabó Boldizsár vagy a szintén idén elsőéves felnőtt Lubinszki Ádám. Sőt, még rajtuk kívül is vannak kifejezetten esélyesek, például a már Master korú Lenthár Gábor, de ha Muszula Balázs ismét vérmes versenyzési szándékkal állna neki a szezonnak, akkor ő is benne lesz a kalapban. A lista még itt sem ér véget, hiszen további 3-4 gyors hazai downhilles még mindig van, akik beleszólhatnak a válogatottságért folyó küzdelmekbe.

Kántor Miklós a 2012-es Downhill Világbajnokságon Leogangban (fotó: Zsoló)

Izgalmas pontvadászatra számíthatunk, egy hiba még belefér, de kettő már talán nem. A hat forduló végén pedig kiderül, hogy kik vehetik célba a döntőbe jutást a 2020-as Downhill Világbajnokságon, ahol egész biztosan sok magyar szurkoló fog drukkolni a piros-fehér-zöld alakulat tagjainak!

Válogatási elvek a 2020-as Downhill Világbajnokságra ITT.