Hirdetés

Megérkezett új cikksorozatunk, a 3kérdés 3válasz legújabb része, amelyben két legendás dirt jump rider Kucsera „Kucsi” Zsolt és Császár „Csaszi” Viktor kérdez egymástól.

Császár Viktor, Saalbach Hinterglemm

Zsolt kérdez: Nagyjából egy időben kezdtünk el bringázni, de a mai napig meg tudsz lepni valami új trükkel. Kérlek mesélj, hogy miért tetszett meg a sport és milyen szakágakban mérettetted meg magad egészen a mai napig?

Viktor válaszol: Először is köszi, hogy öregbíteni próbálsz, de azért te megelőztél egy pár évvel. 10 éves koromban volt az első cicanadrágos XC versenyem 2005-ben, amit aztán egy 4-5 éves versenyzői karrier követett meglehetősen mérsékelt eredményességgel, de tök jó alapokat adott ez az időszak a későbbiekhez. Ezzel párhuzamosan egyébként már nyilván ugrattunk a haverokkal a helyi fenyveserdőben is amit freeride-nak csúfoltunk és később az xc után inkább ebbe az irányba terelődtünk. Összeverődött egy király kis társaság (un. masszív krú), elkezdtünk vállalhatóbb ugratókat ásni, meg szkecsi trükköket dobálni és tulajdonképpen az elmúlt 10-12 év ezzel telt és telik most is. Emellett 2 éve egy meghiúsult trip utáni bánatomban vettem egy össztelós trail biciklit is és eléggé a szívemhez nőtt a műfaj azóta. Lefele lehet játszani vele, mint egy dirt bicóval, felfele meg előtörnek az XC-s vietnami háborús flashbackek, szóval best of both world. Tavaly felültem az aktuális trendvonatra is és kipróbáltam egy endruo versenyt, ami egyből nagyon bejött és tervezek idén beadni ezekből többet is a kis bicós trailselések meg egyéb trippek mellett – már ha Mr. Korona Vírus Úr ezt engedélyezi később az évben.

Zsolt kérdez: A szakmád sokszor keresztezi a sportot, amit olykor egybekötsz 1-1 hosszabb tripel is. Mik a jövőbeli terveid, céljaid ezzel kapcsolatban?

Viktor válaszol: Igazából itt – mint oly’ sok mindenki másnál is – nálam egyikből következett a másik. Először a bicózás miatt kezdtem el videózni, amiből végül sikerült megélhetést építeni. Egyrészről tök jó hogy a hobbim a szakmámmá vált, másrészről így sajnos kevesebb energia jut arra, hogy bringás videókat gyártsak. Sajnos a tengerentúli példákkal szemben Magyarországon elég kevés lehetősége van egy filmesnek arra, hogy specializálódjon egy-egy témára – esetemben például a kerékpározásra – és abból építsen karriert és megélhetést, de ez lenne az ultimate goal.  Mindenesetre a jövőben ezt a corporate vs passion project arányt szeretném kicsit javítani az utóbbi javára és tervezek több minőségi bicós contentet gyártani. Van is a fejemben pár ötlet, amiket remélem sikerül megvalósítani még idén.

Zsolt kérdez: Mesélj, kérlek a kecsapos_bicikliről, ami mára mar egyre népszerűbb Instagramon. Honnan indult es mi vezérelt a megalapításában?

Viktor válaszol: Fú, na, végre egy értelmes kérdés.:) Valóban exponenciális, sőt robbanásszerű növekedést mutat az instagram oldal (egy év alatt 70 követő), ami bizonyítja is, hogy mennyire van igény erre manapság. Na de viccelődést félretéve, a @kecsapos_bicikli™️ nem egy csapat, vagy egy krú, hanem egy mozgalom, amit az önirónia, a mókafaktor maxolás és a trash keveréke hajt. A mai RevelCo-s világ (szeretlek amúgy Rupert és Brandon), az önmagukat és magát a biciklizést indokolatlanul túl komolyan vevők ellenpólusaként kell szerintem hirdetni ezt a vonalat is, aminek a lényege, hogy nem gáz hogy bénák, lassúak vagy totál flownélküliek vagyunk, mert amíg jól érezzük magunkat a haverokkal az erdőben és szól közben valamilyen vállalhatatlan zene addig minden a legnagyobb rendben. Menjetek ki, biciklizzetek, videózzatok a telefonotokkal, használjatok comic sanst, osszátok meg másokkal és röhögjetek magatokon a haverokkal. Csak ne gondoljátok túl és mossatok kezet!

Kucsera Zsolt, Kalnica Bike Park

Viktor kérdez: Nem ma kezdted a bringázást már, szóval te megélted a magyar extrém bicózás aranykorát és bicózhattál azokon az ikonikus pályákon, amik ma már sajnos nem üzemelnek. Ha választhatnál egy ilyen spotot, hogy holnap reggel újra régi fényében tündököljön, melyik hely lenne az és miért?

Zsolt válaszol: Ahogy azt te is mondtad, szerencsére megéltem az úgynevezett „aranykort” amikor több dirt pálya volt hazánkban, ezek közül pedig nem tudnék egyetlen egyet kiemelni, ezért most kettőt neveznék meg. Mindenképpen feléleszteném Nagykovácsiban a dirt pályát, ahol elkezdtünk gyerekként biciklizni, második helyen pedig a szomszédban lévő Patakhegyi pálya áll, ez talán több embernek ismerős. Akkoriban sokan kezdtek el bringázni rajtuk és az évek során mindkét pálya fokozatosan fejlődött de én bármelyik állapotukban szívesen viszont látnám őket akár pár óra erejéig is.

Viktor kérdez: Ugyan a kortársaid és a régi arcok közül sokan bicóznak még, a legtöbben már elengedték a kis dirt bicikli témát. Neked még meg van és aktívan nyomod a fully mellett a dirt bicóval is és trükköket tanulsz a mai napig. Mi motivál ebben? Lesz valaha olyan, hogy abbahagyod? Létezik egyik a másik nélkül?

Zsolt válaszol: Őszintén szólva a fully már kényelmesebb és több lehetőséget látok benne, főleg hogy jobban össze tudom kötni egy utazással, így mindkét szenvedélyemnek élhetek, de ahogy te is mondtad a dirt biciklit a mai napig használom, hiszen ezen a területen kezdtem el a sportot és néha jó kimenni vele egy kicsit ugrálni.
A trükköket illetően inkább úgy fogalmaznék, hogy próbálok új trükköket tanulni olyan szinten, amin még magabiztosnak érzem magam, de ezek közel sem olyan szintűek, mint amik ma megszokottnak számítanak. Fontos, hogy jól érezzem magam bringázás közben és ha ez egy nagyon egyszerű új trükk megtanulásában valósul meg akkor már megérte, ezért úgy gondolom, hogy igazán abbahagyni sosem fogom, legfeljebb kevesebb időm lesz rá.
Motiváció pedig bármi lehet, egy jó társaság, jó hangulatú trip vagy egy hangulatos jam, a lényeg, hogy ne törd magad annyira össze, hogy bármelyiket elrontsa.

Viktor kérdez: Tervezel még idén heelclickert adni? Nem? És ha megkér esetleg egy videós arc, akkor rápróbálnál? Mondjuk egy fasza film projekt keretein belül? És ha Viktornak hívják ezt az arcot? Rápróbálnál?

Zsolt válaszol: Vártam már, hogy egy ilyen magasröptű kérdést kapjak.:) Csak és kizárólag akkor vállalnám, ha egy Viktor nevű arc keresne meg és ha a fasza film projekt alatt a Kecsapos biciklit érted. Na akkor mindenképp megpróbálnám! Előtte azért nyújtanék kicsit, biztos, ami biztos.:)