Hirdetés

Még éppen csak véget ért a 2019-es szezon, de már javában folynak az bejelentések a versenyzőktől. A 2020-as év jelentős változásokkal indult, rekord számú átigazolás látott napvilágot. Nézzük is meg részletesen kikről szólnak a hírek!

Sokan tették fel a kérdést, hogy egy monumentális kerékpáros cég, mint a Specialized Bikes miért enged el egy olyan klasszist, mint Fabio Wibmer, aki jelenleg a karrierje csúcsán áll és az egyik legnagyobb rajongói bázissal és Youtube videó megtekintéssel rendelkező bringás?! A választ sajnos nem tudjuk, de abban biztosak vagyunk, hogy Fabio 2020-tól biztosan egy top márkát fog képviselni ismét. Felmerült a német YT Industries márka is a lehetséges befutók között, de lehet végül a Treknél köt ki?! Nagyon várjuk a bejelentést! Addig is nézzétek meg az új VIDEÓJÁT ITT!

fotó: RedBull

A belga freerider Nico Vink számos sikeres év után, távozik jelenlegi kerékpár támogatójától a Scott Bikes-tól. Nico évről évre komoly fejlődést mutat, nem is csoda, hogy a cégek nagy potenciált látnak benne. A pletykák és az Instagramon kitakart fotók szerint az új támogatója a Transition Bikes vagy a Pivot lesz. Hamarosan fény derül az igazságra, de addig is a Scott búcsú videója Nicoval.

Sokakat meglepett a hír, hogy a katalán freeride legenda, Andreu Lacondeguy nyolc sikeres év után távozik az YT Industries csapatából. Az új támogatójának bringáit már javában használja, azonban hivatalos bejelentés még nem érkezett. Ha a pletykák nem csalnak, a Transition Bikes csapott le rá és nem kizárt, hogy Nico Vinkkel karöltve alkotnak majd egy csapatot.

fotó: Yt Bikes

Az ausztrál downhill Világkupa versenyző, Jack Moir számára is új lehetőségekkel indult a 2020-as szezon, öt év után távozott az Intense Factory Racing csapattól. Az Intense tavaly nagy átalakuláson ment keresztül és 2019-ben már egy teljesen új felállásban csapot neki a VK futamoknak. A csapat egyik tulajdonosa és top versenyzője Aaron Gwin lett. Izgatottan várjuk, hogy milyen bringán láthatjuk majd versenyezni Jacket, vagy ahogy barátai hívják Shark Attack-et

Jack Moir a leogangi Világkupán (fotó: Szász Norbert)

Január 1-én hivatalosan is bejelentette az egyedi, prémium downhill vázakat gyártó spanyol UNNO Bikes, hogy két év után megszünteti downhill Világkupa csapatát, az UNNO Factory Racing-et. Az UNNO alapítója egyébként az a Cesar Rojo, aki a Mondraker vázakat is tervezte és korábban downhill versenyző is volt. A team megszűnésével az angol Greg Wiliamson csapat nélkül marad egy időre, de a hírek szerint már megvan hova igazol a 2019-es Snowshoe VK-n top 10-ben végző rider!

Greg Wiliamson scrubol a vallnordi Világkupa döntőjében (fotó: Szász Norbert)

A kanadai Magnus Manson hatalmas lehetőséget kapott a Canyon-tól és a gyári csapatuk, a Canyon Factory Racing versenyzője lehetett két éven keresztül. Sajnos az eredmények nem úgy sikerült, ahogy szerette volna, így most búcsút intett a csapatnak. Új igazolásról nincs információnk, a pletykák szerint lehet visszavonul a versenyzéstől.

Magnus Manson a leogangi Vk futamon (fotó: Szász Norbert)

Az FMD Racing és Transition Bikes közös munkája 2020-tól nem folytatódik. Tahnee Seagrave és Kaos Seagrave új márka kerékpárjait fogják használni az idei szezonban. A brit kerékpáros szövetség hamar „lebuktatta” az új támogatót, mikor weboldalukon közzétették a csapat nevét, ami nem más lesz, mint a Canyon Collective FMD. Ebből könnyű következtetni, hogy az új támogató a német Canyon Bikes!

Tahnee Seagrave a 2019-es első Világkupán, amit meg is nyert, majd Fort Williamben lesértül és az egész szezonja kimaradt (fotó: Szász Norbert)

Enduro fronton is jelentős átigazolásokról szereztünk tudomást. Greg Callaghan több éves munka után távozik a Cube Action Team-től és 2020-tól új kihívások elé néz!

A 4x legenda, Jared Graves számára az elmúlt évek kicsit se voltak könnyűek, agydaganatból gyógyult fel sikeresen és kezdi visszaszerezni korábbi formáját. A 2019-es év végén a Specialized Racing-től búcsút intett és új csapat színeiben vág neki az Enduro World Series idei szezonjának.

A kanadai legenda, Darren Berrecloth is bejelentette, hogy távozik a Canyon-tól. A freeride koronázatlan királya 38 évesen elképesztő kerékpáros karriert tudhat maga mögött. Mai napig aktív bringás, kíváncsian várjuk mit tartogat számára a 2020-as év! Az alábbi videóval búcsúzik a cégtől:

A 22 éves amerikai freerider Reed Boggs elképesztő évet zárt 2019-ben. Az októberi Red Bull Rampagen hihetetlen kört adott be. Együttműködése a Trek Bikes-al vége szakadt, de biztosan egy ütős márkánál köt ki hamarosan!

A kolumbiai downhill bajnok, Marcelo Gutierrez marad jelenlegi csapatánál, a Giant Factory Off-Road Team-nél, de az idei évben nem indul Világkupa futamokon, filmes projektekre koncentrál és élmény bringázik.

Micsoda év volt a 2019-es Ed Masters számára, januárban még biztos nem gondolta, hogy később az évben Enduro World Series (EWS) futamot fog nyerni. Júliusban az EWS les orres-i állomásán bizonyult a legjobbnak a Pivot Factory Racing pilótája. Két év után most eljött az idő, hogy ő is tovább álljon és új csapathoz igazoljon.

Ed Masters a maribori Világkupa kőrengetegében (fotó: Szász Norbert)

Nem gondoltuk volna, hogy Chris Akrigg valaha távozni fog a Mongoose-tól, akinek több, mint 12 év kerekezik. Chris egyébként már a 40 éves is elmúlt, de még mindig fiatalokat megszégyenítő trükkökre képes. A Mongoose az alábbi összefoglaló videóval búcsúzik Christől:

Enduro fronton történt még jelentős változás: Damien Oton távozott a Devinci Bikes-tól, Florian Nicolai pedig a Canyon enduro csapatát hagyta ott.
Thomas Lapeyrie már nem az Orbea csapat tagja. Jerome Clementz és Cannondale kapcsolata is 11 év után végeszakadt. Cody Kelley és az Alchemy Bikes szerződése is a végéhez érkezett.

Bruce Klein, Les Gest VK 2019 (fotó: Szász Norbert)

A Commencal/100% downhill csapat egyetlen amerikai riderének, Bruce Klein-nak is lejárt a szerződése, így 2020-tól új teamet keres a les gets-i Világkupán a VitalMtb által szervezett távolugrás nyertese. Elképesztő, közel 28 métert repült, a videó ITT látható róla!

Az idei átigazolási lista szinte kimeríthetetlen, így próbáltuk összeszedni a legfontosabb híreket. A listánkról nem maradhat le azonban két további downhill versenyző csapatváltása sem.
George Brannigan komoly sérülésből tért vissza a GT Factory Racing kötelékéhez, sajnos azonban 2020-tól már nem hosszabbítják szerződését, így távozott a csapattól.
A Madison Saracen Racing egyetlen spanyol kerekesének, Alex Marin-nak is vége a kapcsolata az angol csapattal, hamarosan azonban bejelenti az új márkát, akiknek lejtőzni fog.

Alex Marin, Leogang 2019 (fotó: Szász Norbert)

A Specialized Gravity csapat az Instagramján tett közzé egy kis ízelítőt még decemberben, miszerint hamarosan új rider érkezik hozzájuk. Sokan arra gondoltak, hogy a francia downhilles hölgy, Camille Balanche lesz a team új versenyzője, miután egy közös képet posztolt Bruni szerelőjével és a csapathoz kötödő megjegyzéssel. Hamar kiderült, hogy a hír nem igaz, miután Camille bejelentette, hogy a Dorval AM klubot erősíti 2020-ban.
Így a Specializedhez Loic és Finn mellé valaki érkezni fog, izgatottan várjuk, hogy ki is lesz az!

David Trummer brutális formában volt 2019-ben, hatalmas tempót diktált Les Gets-ben (fotó: Szász Norbert)

A megújult YT MOB csapata is végre visszatér a downhill Világkupákra. Angel Suarez a 2019-es évet új tehetségek felkutatásával töltötte, ennek eredményeképpen két új junior is csatlakozik a MOB alkulatához, név szerint az ír Óisin O’Callaghan és az új-zélandi Guy Johnston. További fontos hír, hogy a MOB közösség új elite férfi versenyzője az osztrák David Trummer, aki a 2019-es szezon nagy meglepetése volt, kiemelkedő versenyzésével több VK-n is Top 5-be végzett! David eddig is YT Tues kerékpárt használt egy kisebb osztrák csapatban, a Team RacingDudes-nál. Most itt a lehetőség, hogy egy gyári csapatban mutathassa meg tehetségét!

Ferenczi Marcell a 2019-es DH OB bajnok (fotó: Szász Norbert – rideshop.hu)

Itthon is történt egy fontos igazolás már korábban az évben. A 2019-es Downhill Magyar Bajnok Elite férfi kategóriában, Ferenczi Marcell a Hypno Team Racing-től a DVTK Freeriderz csapathoz igazolt.
Továbbá említést kell tegyünk egy magyar vonatkozású hírre miszerint Szász Norbert downhill Világkupa fotós idén is dokumentálja a futamok történéseit. Tavaly a Cube gyári downhill Világkupa csapatának, a Cube Global Squadnak volt a hivatalos fotósa. A hírek szerint idén is egy gyári csapatnak fog dolgozni. Magazinunk számára folyamatosan egyedi tartalmakat fog majd szállítani a DH Világkupákról az idei évben.

A 2020-as Downhill Világkupa naptár:

1. futam: Március 21-22. Lousa (Portugália)
2. futam: Május 2-3. Maribor (Szlovénia)
3. futam: Május 9-10. Lösinj (Horvátország)
4. futam: Június 6-7. Fort William (Skócia)
5. futam: Június 20-21. Vallnord (Andorra)
6. futam: Augusztus 22-23. Mont-Sainte-Anne (Kanada)
7. futam: Szeptember 10-13. Val Di Sole (Olaszország)
8. futam: Szeptember 19-20. Les Gets (Franciaország)

2020. Szeptember 5-6. pedig Downhill Világbajnokság lesz Leogangban, Ausztriában magyar riderekkel! Gyertek ki szurkolni, bringázni!